Die Cabernet-Trauben für Robert Mondavis Cabernet Sauvignon Reserve werden im Oktober von Hand in kleine Lesekistchen geerntet und sofort in die To Kalon Kellerei gebracht. Hier werden die Trauben an Lesetischen streng sortiert. damit nur kerngesundes. optimal gereiftes Lesegut in den Reserve gelangt. und dann die traditionelle Vergärung im Eichenholzfass gestartet. In To Kalon werden die Moste und Weine nicht mit Pumpen. sondern schonend mittels Schwerkraft transportiert und die Trauben in der traditionellen Korbpresse sanft gepresst. Während seiner ausgedehnten Maischestandzeit (37 Tage) kann der Wein den Beerenhäuten besonders sanftes Tannin entziehen und vollendet sich schließlich bei seiner rund 18-monatigen Reife in 100 % neuen Barriques aus französischer Eiche.
95+ Parker Punkte 31. Dezember 2015The 2013 Cabernet Sauvignon Reserve from the To Kalon Vineyard celebrates the 50th anniversary of the great Robert Mondavi and his extraordinary vision to create something special in the heart of Napa Valley. A beautifully polished wine. with a dense ruby/purple color. it is still tightly knit and showing high-quality oak. The wine is full-bodied and rich. with outstanding depth. ripeness and purity. There is plenty of backbone and tannin for 25-30 years of cellaring. The wine shows notes of chocolate and plenty of blackcurrant fruit and blackberry. This is a beauty and certainly a great reserve and worthy homage to the legendary Robert Mondavi. Give it another 2-4 years of cellaring. and drink it over the following 30 years.
96 Punkte James Suckling 3. Mai 2016Aromas of black currants. violets. lavender. and stone follow through a full body. chewy tannins and toned muscular structure. This is a Mondavi reserve that harkens back to the great years of the 1970s. A tribute to the 50th anniversary of the winery. Try in 2022.