April 2017 Mark Squires
The 2015 Tinto Quinta da Manoella is a field blend but with only a few grapes, including about 60% Touriga Nacional and 25% Touriga Franca. It comes in at 14% alcohol and is aged for 16 months in used French oak. This is the brand that increasingly looks like the big steal in the winery's lineup. In good years, the quality is high and the price is low. It is from "younger vines," co-owner Sandra Tavares told me, "only" 30 to 40 years old—that's a comparison to its big brother, the Vinhas Velhas. It has a cooler style, not quite as warm and concentrated as Pintas, for example. Yet this year, while very elegant, still seems rather concentrated, silky in texture with ripe tannins and some bursts of dry, controlled flavor on the finish. Tightening on the finish as it airs, it was lovely, even though it had been bottled just about a month earlier than the tasting. This shows the potential to improve, but it will be approachable young. It is pretty impressive.
Der Douro red Manoella 2015 ist aus den Rebsorten 60% Touriga Nacional, 25% Touriga Franca, 10% Tinta Roriz and 5% Tinta Francisca gekeltert.
Der Ausbau erfolgte für 16 Monate in 2 Jahre alten französischen Barriques. Der Wein besitzt Dichte und Kraft sowie ein vielschichtigen Aroma. Dennoch verliert er nie an Eleganz und Finesse. Tolle Einstieg in die Wine & Soul Welt, der gleich das Verlangen nach mehr und mehr macht.
Wine & Soul ist das gemeinsame Projekt von der Top Winemakerin in Portugal Sandra Tavares da Silva und Jorge Serodio Borges im Pinhao Valley. Im Douro Tal schaffen Sie Weine die aus teilweise sehr alten Rebanlagen die aus den traditionellen Rebsorten gekeltert werden.
Die Weine bewahren bei aller Konzentration und Kraft stets Ihre Komplexität und Eleganz. Erst seit 2001 werden Weine wie der Pintas erzeugt, aber schon heute zählen diese Weine zu den absoluten Kultweinen Portugals. Die Produktion dieser Spitzengewächse ist jedes Jahr sehr limitiert.