Australien

Weinland Australien:
Der Weinabu in Australien verteilt sich auf die Bundesstaaten: Victoria, New South Wales, South Australia (z.B. Barossa Valley, Coonawarra) und zum Teil Western Australia. Auch wenn Australien nur einen kleinen Teil zur weltweiten Weinproduktion beisteuert, sind die australischen Weine zum großen Teil von einer sehr guten Qualität. Man kann sagen: Klasse statt Masse!
Eine Klassifizierung in Qualitätsstufen gibt es in Australien nicht, das einzige Recht was angewendet wird ist es, dass mindestens 85% des Weines von der auf der Flasche genannten Rebsorte stammen müssen.

Zahlen:
Reb­flä­che: 1 60 000 Hektar
Wein­pro­duk­tion: 14 Mil­lio­nen Hek­to­li­ter
Jähr­li­cher Wein­kon­sum pro Kopf: 20,5 Liter

Die häuftigsten Rebsorten:
Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Riesling, Sauvignon blanc, Merlot


 

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2015
Farbe: tiefdunkles Rot Duft: würziges Bouquet mit viel dunkler Frucht, auch Noten von Quitten, Feigen und Oliven, Lakritz, dunklem Backkakao und Kuchengewürzen vor zugleich zarten und würzigen Eichenholzaromen Geschmack: saftig, elegant, mit mittlerem Körper, dichter, reifer Frucht und pikanten Noten von schwarzen Oliven, das sanfte Tannin und die feinwürzigen Eichenholznoten sind harmonisch eingebunden, würzig-aromatisch auch im Finale mit dem charakteristischen Nachhall von dunkler Schokolade ein Shiraz Cabernet ganz im klassischen Koonunga-Hill-Stil
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Mr. Mick Vermentino Clare Valley 2016 by Tim Adams
Weinbeschreibung:
This wine has grapefruit, apple and nashi pear aromas and flavours, modelled in the classic Italian style with just a touch of fruit sweetness to balance the refreshing minerality and spritely natural acidity
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Mr. Mick Rose Clare Valley 2016 by Tim Adams
Weinbeschreibung:
This is a European style, alluring wine with subtle complexity of apple, raspberry and red cherries. Bright fruit lingers before a cleansing, dry finish with fresh acidity.

This wine is a great match with all Asian cuisine, or with any food which has a little spiciness. It’s also great on its own for all occasions.

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Mr. Mick Shiraz Clare Valley 2013 by Tim Adams
Der Mr. Mick Shiraz Clare Valley 2013 by Tim Adams ist ein mustergültiges Beispiel für ein herausragendes Preis- Genussverhältnis. Er besticht durch ein reichhaltiges Bouquet, von Gewürzen und dunklen Früchten (viel Schwarzkirsch). Am Gaumen ist der Mr. Mick Shiraz Clare Valley 2013 by Tim Adams voll und lang anhaltend, die Säure ist frisch und die Tannine geschliffen fein.
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Mitolo Jester Cabernet Sauvignon 2015
TOP
-19%
Beim Mitolo Jester Cabernet Sauvignon 2015 haben die Winemaker wieder 20 Prozent des Traubenmaterials nach dem Apassimento Verfahren veredelt. Die Trauben unterlaufen nach italienischer Tradition einem Trocknungsprozess, bei dem besondere Aromen Konzentriert und begünstigt werden. Der Jester Cabernet zeigt Aromen von roter Paprika, Menthol, Veilchen und gemischten Kräutern. Er zeigt sich vollmundig mit saftigen roten Kirschen, Johannisbeeren und sogar Creme de Cassis, am Gaumen dicht gewoben mit Nuancen dunkler Schokolade und Tabak. Der Mitolo Jester Cabernet 2015 reifte für 18 Monate in französischen Fässern. Er passt perfekt zum gebratenen Fleisch und ist für uns eine wirkliche Alternative zum Ripassa und sogar dem ein oder anderen Amarone.

statt der UVP von 17.95€ je Flasche
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Mitolo Jester Shiraz 2015
TOP
-19%
Der Jester Shiraz 2015 von Mitolo zeigt sich aromatisch mit Nuancen von Brommbeere und Minze Schokoladigen Anklängen. Vollmundig und elegant am Gaumen, auch im Mund mit dunkelen Fruchtaromen von Pflaume und Brombeere, ergänzt durch diese tolle schokoladige gar Lakritze Aromatik mit weißen Pfeffer im Ausklang. Beim Mitolo Jester Shiraz 2015 haben die Winemaker die Trauben kontrolliert vergoren und kühl vergoren um die Frucht klar und frisch zu halten. Der Ausbau erfolgte in gebrauchten französischen Eichenfässern über 18 Monate bis zu Abfüllung.

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Stonier Chardonnay 2015
James Halliday (der wichtigste Weinkritiker Australiens)
für den JG 2015:
94/100 punkte
Whole bunch-pressed, 80% barrel-fermented (10% new oak), 20% fermented and matured in tank, 40% mlf, all held on gross lees for 9 months, 79 dozen made. In typical precisely crafted Stonier style, not a hair out of place. It would be fatuous to question whether that is the style best suited, or whether it would be better with a wine-blown hair or two.

Ausbau:
80% Französische Eiche / 8 Monate wovon 10% neue Belegung sind.
20% werden im Stahltank ausgebaut.
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19,87 EUR pro Liter
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Hoddles Creek Estate Pinot Noir 2014
James Halliday
für den JG 2014:
93/100 punkte
Estate-grown, with a miserable yield of half a tonne to the acre thanks to the vintage, yet still $19.99 - I shudder to think of the cost of production. As ever, a flawless wine, with clear varietal character, and none of the muscle-bound character one might expect from such a yield.


Ausbau:
11 Monate Französische Eiche  wovon 30% neue Belegung sind.
15,90 EUR
21,20 EUR pro Liter
inkl. 19% MwSt.
Hoddles Creek Estate Chardonnay 2015
James Halliday (der wichtigste Weinkritiker Australiens)
für den JG 2014: 
JG 2015 noch nicht bewertet
95/100 punkte

'Estate-grown, no additions' is a cryptic note on the back label. It has phenomenal power and drive, a pure rendition of grapes from an immaculately tended vineyard. Natural acidity gives the wine a special quality to its shimmer of grapefruit and white peach, French oak merely an observer.

Ausbau:
10 Monate in französischer Eiche (30% neue Fässer)
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16,50 EUR
22,00 EUR pro Liter
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Glaetzer Wallace 2016 Shiraz Grenache Barossa Valley

90 Punkte für 2015:
James Halliday - Published on 01 Aug 2017
A powerful rendition of the blend as befits Glaetzer and the Barossa Valley alike. It seems that shiraz by some distance the major part of the blend, black fruits overplaying the red and suppressing any confection.

Ben Glaetzer ist der Winemaker für den Wallace 2015, einer Cuvee aus Shiraz und Grenache aus dem Ebenezer District im Barossa Valley.

Statt 17,80€ UVP
jetzt günstiger in unserer Bellevino Aktion



Quelle: Vimeo / Glaetzer Wines
 
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16,50 EUR
22,00 EUR pro Liter
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Teusner The Independent 2016 Shiraz Mataro Barossa Valley
Weinbeschreibung:

Der Teusner The Indipendent 2016 Shiraz Mataro Barossa Valley ist unglaublich konzentriert, dennoch voller Finesse. Schon im Glas zeigt sich ein tiefes Purpurrot, die Nase verführt mit Aromen von schwarzen Früchten wie reifer Brombeere, Cassis und schwarzer Kirsche, gepaart mit Primäraromen von etwas Rosmarin und Lakritz. Im Mund zeigt der Teusner The Independent 2016 Shiraz Mataro Barossa Valley seine elegante Seite. Die filigrane Struktur und das noch kernige Tannin tragen die opulente Frucht und machen ihn zu einem herrlich komplexen Wein.

Fakten drumherum:

Das Weingut Teusner im Barossa Valley, konzentriert sich auf die Produktion von Premiumweinen.
Seine Vorliebe für die alten Rebsorten der Rhone Mouvedre ( Mataro ), Grenache, Shiraz ( Syrah ) stehen ganz klar im Vordergrund bei der Auswahl der Rebflächen aus dem nördlichen Teil des Barossa Valley dem Ebenezer Bereich, auf diese Rebflächen greifen auch sehr bekannte Winzer wie z.B. Ben Glaetzer zu.
16,60 EUR
22,13 EUR pro Liter
inkl. 19% MwSt.
Tim Adams Clare Valley Shiraz 2013

TOP VALUE - noch unbekannt - zum Glück !!!

Der 2010 Shiraz Clare Valley von Tim Adams ist grossartig, ein Wein der mit so viel Ruhe und Behutsamkeit in zweit und drittbelegten Fässern über 24 Monate ausgebaut wird. Dieser Shiraz strömt zwar nicht mit einem Feuerwerk aus dem Glas, aber er hört nicht auf seinen feinen und dennoch ausdrucksstarken Duft zu verbreiten. Ein wahrer Korb dunkler Frückte, Kirschen, feinste Röstnoten, und eine zarte Vanille Nuance bilden ein tolles und stimmiges Bouquet. Die Tannine sind samtig und weich mit genügend Struktur für die nächsten zehn Jahre.
Aber warum Warten ??? Er schmeckt bereits jetzt soooo hervorragend !!!

Bitte probieren !!!

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17,50 EUR
23,33 EUR pro Liter
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Heartland 2013 Directors Cut Shiraz Langhorne Creek
93 Punkte James Halliday
James Halliday - Published on 06 Oct 2016
From vines average 40+yo, cool open-fermented on skins, matured vcin new French and American oak for 14 months. Full crimson-purple; supple, mouthfilling and hedonistic, with that velvety softness Langhorne Creek provides without sacrificing shape or focus; blackberry jelly beans and licorice strap are the flavours, even if they sound naff.
19,50 EUR
26,00 EUR pro Liter
inkl. 19% MwSt.
Teusner The Dog Strangler 2013 Barossa Valley
Teusner The Dog Strangler 2013 - Barossa Valley

Das Weingut Teusner im Barossa Valley, konzentriert sich auf die Produktion von Premiumweinen.
Seine Vorliebe für die alten Rebsorten der Rhone Mouvedre ( Mataro ), Grenache, Shiraz ( Syrah ) stehen ganz klar im Vordergrund bei der Auswahl der Rebflächen aus dem nördlichen Teil des Barossa Valley dem Ebenezer Bereich, auf diese Rebflächen greifen auch sehr bekannte Winzer wie z.B. Ben Glaetzer zu.

Die Weine besitzten eine grosse Dichte, behalten aber zu jeder Zeit die nötige Finesse !!!
19,90 EUR
26,53 EUR pro Liter
inkl. 19% MwSt.
Stonier Pinot Noir 2015
Der Stonier Pinot Noir 2015 aus der eher exotischen Weinbauregion Mornington Peninsula in Australien kann alles, was ein Pinot Noir in diesem Preissegment können muss. Im Glas ein leuchtendes, helles Rubinrot, in der Nase Aromen von roten Früchten wie saftigen Himbeeren und süßen Erdbeeren, etwas rote Johannisbeere verkündet schon in der Nase was im Mund passieren wird. Kräftiges Tannin, eine animierende, gut eingebundene Säure, knackig, zupackend, herrlich komplex! Dazu etwas kräftigere Frucht als in der Nase, eine wahre Gaumenfreude für Freunde des Pinot Noirs aus Übersee.
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19,90 EUR
26,53 EUR pro Liter
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Glaetzer Bishop Shiraz 2016 Barossa Valley


"2016 Bishop..... one of the best I have ever made!"
so schlicht und einfach beschreibt Ben Glaetzer den Bishop Shiraz.



Ben Glaetzer ist der Winemaker für den Bishop 2016, ein Shiraz aus dem Ebenezer District im Barossa Valley.



Quelle Vimeo Glaetzer Wines
 
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23,95 EUR
31,93 EUR pro Liter
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Shaw & Smith Shiraz 2015 Adelaide Hills
James Halliday - 97 Punkte !

From central and southern (the latter warmer) parts of the Adelaide Hills, hand-picked, part destemmed, part whole bunch, open-fermented with gentle plunging. The colour is bright, the bouquet full of red fruits, darker fruit notes and delicious pepper and spice nuances. These characters flow through to the medium-bodied palate of Shaw + Smith's most consistently outstanding wine, the '15 vintage making it seem so easy.

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25,50 EUR
34,00 EUR pro Liter
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Shaw & Smith Chardonnay M3 2015 Adelaide Hills
James Halliday 97 Punkte !
James Halliday - Published on 9 Sep 2016
M3 now comes from selected sites over the Adelaide Hills, not from the vineyard previously called M3. Pale straw-green; it may be autosuggestion, but this has great freshness, vibrancy and finesse, the flavours pitched halfway between white peach/stone fruit on the one hand, grapefruit/citrus on the other. Obviously fermented in French oak, but is not obviously oaky.
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26,50 EUR
35,33 EUR pro Liter
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Mitolo GAM Shiraz 2013
TOP
-33%
Mit dem Mitolo G A M fing die Mitolo Geschichte damals im Jahre 2000 an. Denn dieser Wein bildet das Herzstück der Mitolo Wines Geschichte. Benannt nach den drei Kindern von Frank Mitolo: Gemma, Alex und Marco. Der Mitolo Shiraz GAM 2013 ist aus einem aussergewöhnlichen Jahrgang, im Schnitt ein etwas wärmeres Jahr aber ohne Schwierigkeiten für die Winemaker. Dieser Shiraz zeigt die unglaublichen Komplexität und Aromenvielfalt des McLaren Vale und der Shiraztraube als solche. Für den G.A.M. Shiraz verwendet Mitolo das Traubenmaterial aus dem Lopresti Vineyard um genauer zu sein aus dem Chinese Block der 3 Kilometer östlich der kleinen Stadt Port Willunga liegt. Der Mitolo GAM reift für gewöhnlich bis zu 18 Monate in 70% neuen Fässern und wird vor der Füllung noch einmal Fass für Fass verkostet und dann wird entschieden welche Fässer es in die finale Blend des GAM Shiraz schaffen. Seine Eleganz und Finesse ist bei aller Reichhaltigkeit und Komplexität Jahr für Jahr eine wirklich beachtlicher Weinwert. Seine Aromen reichen von Vanille, Schokolade bis hin zur dunklen Pflaumenfrucht und einem ganzen Fruchtkorb von kleinen Waldbeeren. Shiraz im Überfluss!

statt der UVP von 39.95€ je Flasche
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Mitolo GAM Shiraz 2014 McLaren Vale
TOP
-25%
92 Parker Punkte:
Lisa Perrotti-Brown bewertet den Mitolo G.A.M. 2014 am 31. August 2017 wie folgt:
Deep garnet in color with a hint of purple, the 2014 Shiraz G A M offers fruitcake, preserved plums and blueberry tart notes with suggestions of mocha, Marmite and bacon fat. Medium to full-bodied, the palate is laden with spicy black berry preserve layers, supported by rounded tannins and seamless acidity, finishing long and savory.

91 Suckling Punkte:
James Suckling bewertet den Mitolo G.A.M. 2014 am 17. Juli 2017 wie folgt:
This manages to carry the riper fruit with composure. There's a strong thread of bold plum, licorice, and blackberry. Deep and plush finish. Drink now. Screw cap.

Mit dem Mitolo G A M fing die Mitolo Geschichte damals im Jahre 2000 an. Denn dieser Wein bildet das Herzstück der Mitolo Wines Geschichte. Benannt nach den drei Kindern von Frank Mitolo: Gemma, Alex und Marco. Der Mitolo Shiraz GAM 2014 ist aus einem aussergewöhnlichen Jahrgang, im Schnitt ein etwas wärmeres Jahr aber ohne Schwierigkeiten für die Winemaker. Dieser Shiraz zeigt die unglaublichen Komplexität und Aromenvielfalt des McLaren Vale und der Shiraztraube als solche. Für den G.A.M. Shiraz verwendet Mitolo das Traubenmaterial aus dem Lopresti Vineyard um genauer zu sein aus dem Chinese Block der 3 Kilometer östlich der kleinen Stadt Port Willunga liegt. Der Mitolo GAM reift für gewöhnlich bis zu 18 Monate in 70% neuen Fässern und wird vor der Füllung noch einmal Fass für Fass verkostet und dann wird entschieden welche Fässer es in die finale Blend des GAM Shiraz schaffen. Seine Eleganz und Finesse ist bei aller Reichhaltigkeit und Komplexität Jahr für Jahr eine wirklich beachtlicher Weinwert. Seine Aromen reichen von Vanille, Schokolade bis hin zur dunklen Pflaumenfrucht und einem ganzen Fruchtkorb von kleinen Waldbeeren. Shiraz im Überfluss!

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Tolpuddle 2015 Chardonnay by Shaw and Smith
Dieser Wein ist zur Zeit leider abverkauft !
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JamesSuckling.com - Top 100 Wines of Australia - January 2017

An extraordinary wine from one of the most perfect growing seasons, this has seen 100% malolactic fermentation, and the way in which the acidity is set into the wine is stunning. The nose has a good serving of toasty hazelnuts and spicy oak, but the bright grapefruit and white-peach fruits take centre stage. Flinty and complex. The palate is cast around a central core of intense, commanding acidity, while peach-custard and lemon-curd flavors hold super long. The acidity pins the finish in place. Stunning concentration and balance. Elegant and powerful. Drink on release in 2017 and for 5+ years.
97 points

James Halliday - 95 Punkte !

Hand-picked, whole bunch-pressed to French oak for fermentation and 9 months maturation with stirring before resting in tank. An elegant wine, quietly confident about its present and future. All the boxes have been ticked, leaving the stone fruit, pear and apple fruit to pick up citrussy/minerally acidity on the finish and aftertaste.

36,95 EUR
49,27 EUR pro Liter
inkl. 19% MwSt.
Tolpuddle 2015 Pinot Noir by Shaw and Smith
Dieser Wein ist zur Zeit ausverkauft !

James Suckling
für den JG 2015:
97 / 100 Punkte
16 Nov 2015

The fourth vintage under Shaw & Smith control, this has such immediate appeal and attractive style it will be hard to see this wine making it to many cellars. The nose is super expressive with swirling spicy red cherries and boysenberry-scented pinot noir fruit. It's gently sappy, showing some herbal notes and toasty, spicy oak. The palate has intensity, depth and length; it's fleshy and supple through the middle, but the ever-so-slightly tart red-cherry flavors are mouth-wateringly fresh. The tannins are perfectly groomed, and the acidity is pitch-perfect. A great vintage: They have totally nailed it! Drink now.

42,95 EUR
57,27 EUR pro Liter
inkl. 19% MwSt.
Shaw and Smith Balhannah Vineyard 2014 Shiraz
Nur noch 5 Flaschen verfügbar !

James Suckling 96/100 
A cooler 2014 vintage has sent this into peppery, stony and spicy mode. Indeed, it's really complex and nicely layered, especially in terms of the aromatics where wild red plums meet blackberries, and the oak is nicely integrated too. The palate has impressive finesse and finely detailed tannin texture. There's some spark to it, just as peppery cherries, raspberries and blackberries hold fresh and lively. A wine that speaks of purity and place, and one that's pared back and focused. Drink now to 2025+.


Wissenswertes über den Weinberg Balhannah:

Vineyards 

This is the first release of this wine. Fruit was sourced from close-planted low yielding vines at Shaw + Smith's Balhannah Vineyard in the central Adelaide Hills, planted in 2005. The distinctive site has always shown potential for a single site wine, and in this particular year the fruit was outstanding. It has a north-facing aspect and the soils are loam over clay, ironstone, quartzite and shale. Low yields are achieved by aggressive pruning and pre-harvest bunch thinning.

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(Ausland abweichend)
49,50 EUR
66,00 EUR pro Liter
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Cullen Diana Madeline 2010 Margaret River
94 Parker Punkte - Best Ever
Lisa Perrotti Brown / Aug. 2012:
Cullen Diana Madeline 2010

Composed of 77% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot, 6% Petit Verdot, 4% Malbec and 3% Cabernet Franc, the 2010 Diana Madeline was aged for an average of 19 months in French barriques, 51% new. Deep garnet-purple colored, it offers an intense perfume of crushed black currants, blackberry preserves and mulberries with underlying clove, cedar, yeast extract, black olive and damp loam hints. The modest light to medium-bodied palate really packs the flavor into an elegant package with layer upon layer of youthful blackberry and spice flavors supported by a firm level of finely grained tannins and crisp acidity, finishing long. It should drink best 2015 to 2028+.
Lieferzeit: ca. 1-4 Tage ca. 1-4 Tage
(Ausland abweichend)
69,00 EUR
92,00 EUR pro Liter
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Cullen Chardonnay 2014 Kevin John Margaret River
96+ Parker Punkte für 2013
Lisa Perotti Brown bewertet den Cullen Chardonnay Kevin John im Aug. 2012

Gorgeous struck-match and savory, yeasty notes over a core of grapefruit, peaches, marmite, cashews, orange blossoms and ginger lead the 2013 Chardonnay Kevin John. This Chardonnay is a richer, concentrated style with layers of flavor and a wonderfully creamy texture. It has a very long finish.

Vanya Cullen has so many new and exciting projects going on at her winery, I could have happily spent a week or more in her sagely company instead of my requisite three hours. 100% Biodynamic since 2004, Vanya makes no secret of her passion for purity and sustainability. Readers will note that I refrained from using the term "natural" here as this has sadly become something of a dirty word of late and it would be wrong for anyone to unassumingly tar this conscientious winery at the pinnacle of quality with the same brush. This said, Vanya has created a brand new orange wine (as in a white wine produced from extended skin maceration to such an extent that the phenolics oxidize, producing an orange color). I don't say this about many orange wines but "Amber" is very good indeed and well worth checking out. Vanya has also produced Fruit and Flower day harvested barrels of the 2014 "Legacy Series" Kevin John Chardonnay, which yield some evocative and, dare I say, pretty convincing differences for all the biodynamic unbelievers (see my tasting notes). Interestingly, Cullen Wines even uses biodynamic barrels, which means the wood is harvested only on fruit and flower days. When I raised my eyebrows about this, Vanya insisted that Tonnelierie Bordelais produce a certificate of authenticity for these barrels. Hmmm. Anyway, back to what's in the glass, the other major vinous treat for me was a preview of the new "Vanya" Cabernet Sauvignon label, which pushes the already high Margaret River Cabernet bar up just that much higher.


97 Punkte James Hallidays Winecompanien 2013:

Hand-picked, whole bunch-pressed, and wild-yeast-fermented in two-thirds new French barriques, one-third one-year-old, before spending a further five months in those barrels. The colour shows some development, and the bouquet and palate are appropriately complex. The texture and mouthfeel are supple and round, the white peach, cashew and fig flavours coursing in an unbroken stream through to the finish and aftertaste. The length of the finish is prodigious.

Lieferzeit: ca. 1-4 Tage ca. 1-4 Tage
(Ausland abweichend)
75,00 EUR
100,00 EUR pro Liter
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John Duval Eligo Shiraz 2013 Barossa Valley
98+ Punkte

98+ Parker Punkte

Lisa Perrotti Brown 30.06.2016
Very deep purple-black in color, the 2013 Eligo has an intoxicating nose of creme de cassis, blueberry tart and violets with underlying menthol, cloves, fenugreek, licorice and dark chocolate hints. The medium to full-bodied palate is youthfully restrained, with taut, muscular blackberry and exotic spice flavors supported by fine-grained, firm tannins and lively acid, finishing with excellent length. This is a very classy 2013 Shiraz!



Der Wein ist nun ausverkauft
wir gratulieren allen, die ein paar Flaschen ergattern konnten.
Jetzt freuen wir uns auf den Wareneingang im Mai/ Juni 2017.

115,00 EUR
153,33 EUR pro Liter
inkl. 19% MwSt.
Penfolds Magill Estate 2010 Shiraz
94+ Parker Punkte 
Lisa Perrotti Brown Februar 2013:

The 2010 Magill Estate Shiraz is deep garnet-purple in color and shows ripe cassis, blackberry and plum preserve aromas highlighted by lifted notes of roses, chocolate box and a touch of cedar. Medium to full-bodied, it is packed with rich, concentrated and refined flavors and framed with medium-firm, grainy tannins through the long finish. It should go on and on for a long time. Drink it from 2014 to 2026+.
Lieferzeit: ca. 1-4 Tage ca. 1-4 Tage
(Ausland abweichend)
119,00 EUR
158,67 EUR pro Liter
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Glaetzer Anaperenna 2012 Barossa Valley Magnum

95 Punkte James Halliday

James Halliday - Published on 26 Jul 2014:
Youthful crimson-purple; a shiraz cabernet blend that has awesome depth, yet is not the least extractive, and carries the burden of its alcohol very well. Satsuma plum and sundry spice-poached black fruits, licorice and oak all join the flavour queue, tannins the finishing line.

93 Parker Punkte
Lisa Perrotti Brown / Feb. 2014:
Glaetzer Anaperenna 2012 Barossa Valley

A blend of Shiraz and Cabernet Sauvignon, the deep garnet-purple colored 2012 Anaperenna is profoundly scented of creme de cassis, blueberry compote and black cherry pie with hints of aniseed, pepper, chargrilled meat and underbrush. Big, full-bodied and voluptuous on the palate, the generous blend of blackberry and meaty, savory flavors is structured by a solid backbone of firm, grainy tannins and refreshing acid through the very long finish. Drink it now to 2024+.

Rebsorten: 76 % Shiraz 24% Cabernet Sauvignon

Winemaker Ben Glaetzer 

noch 2 x in der seltenen Magnum erhältlich
Lieferzeit: ca. 1-4 Tage ca. 1-4 Tage
(Ausland abweichend)
159,00 EUR
106,00 EUR pro Liter
inkl. 19% MwSt. zzgl. Versand
Glaetzer Anaperenna 2009 Ben Glaetzer Barossa Valley Magnum
94 Parker Punkte

23. DEZ. 2010 Lisa Perrotti-Brown

Blended of 76% Shiraz and 24% Cabernet Sauvignon, the 2009 Anaperenna Shiraz Cabernet presents a very deep purple-black color
and pronounced aromas of black cherries and blackberries with an undercurrent of coffee, aniseed, damp loam, chocolate,
cloves and menthol plus a hint of cedar. Very crisp, full and rich on the palate, it has firm very finely grained tannins,
commendable concentration and a long bramble fruit finish.
Drink it now to 2022+ Rebsorten: 76 % Shiraz 24% Cabernet Sauvignon

Winemaker Ben Glaetzer
Lieferzeit: ca. 1-4 Tage ca. 1-4 Tage
(Ausland abweichend)
159,00 EUR
106,00 EUR pro Liter
inkl. 19% MwSt. zzgl. Versand
Glaetzer Anaperenna 2010 Barossa Valley Magnum


93+ Parker Punkte
Lisa Perrotti Brown / Feb. 2014:
Glaetzer Anaperenna 2010 Barossa Valley

A Shiraz and Cabernet Sauvignon blend, the 2010 Anaperenna has a deep purple-black color and aromas of warm black cherry compote and creme de cassis over hints of smoked meat, earth, Indian spices, truffles and damp loam. Rich and opulent on the full bodied palate, the generous fruit is well supported by a medium to firm level of fine tannins and refreshing acid, finishing long and earthy. Still youthful and a little taut, it should drink best 2014 to 2022+.


Winemaker Ben Glaetzer 
Lieferzeit: ca. 1-4 Tage ca. 1-4 Tage
(Ausland abweichend)
159,00 EUR
106,00 EUR pro Liter
inkl. 19% MwSt. zzgl. Versand
Penfolds Grange 2012 BIN 95 Shiraz South Australia
TOP
99 Parker Punkte
Lisa Perrotti-Brown bewertet den Penfolds Grange am 28 Oktober 2016:
The 2012 Grange comes from just two sub-regions of South Australia this year: Barossa Valley (the majority) and McLaren Vale. This makes a lot of sense since 2012 was a cracking year in both of these areas, producing a number of extraordinary wines. As usual, this Grange contains a splash of Cabernet Sauvignon, just 2%. Very deep purple-black in color, it opens on the nose with complex earthy/meaty/savory notes, soon giving way to baked blackberries, plum preserves, hoisin and Chinese five spice with dabs of sandalwood, licorice, menthol and vanilla. The palate reveals a surprisingly open, rich, full-bodied expression exuding a powerhouse of velvet-lined decadence. Still, it characteristically possesses that rock-solid “Grange” backbone of firm tannins and great freshness expressed in a real lively lift to the finish. And the finish is epically long. There are some stylistic similarities here to the opulent, gregarious 2008 vintage, perhaps just lacking ever so slightly in the same exhilarating abandonment of winemaking protocols for the celebration of the fruit and sites. That said, this is unquestionably a stonking great Grange!

98 Parker Punkte
James Suckling bewertet den Penfolds Grange im Januar 2017:
A simple split between the Barossa Valley (81%) and McLaren Vale (19%), this has all the hallmarks of a great Grange. Deep and ripe dark-plum and black-cherry aromas lead the nose, and there's plum cake here too that's really ripe and deeply spicy. The 100% new American oak has been thoroughly subsumed below tarry and savory brooding notes of black licorice and olive tapenade. The palate's incredibly poised and has richness with composure driven by tight-knit tannins and plenty of ripe dark-plum and cherry-fruit flavors. It is neatly crafted, powerful yet contained and smoothly rendered into the finish. This is a powerful vintage that has been cleverly polished and tamed in the winery; it will live long. Best from 2025 and for two decades after that.
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Penfolds Grange 2010 BIN 95 Shiraz South Australia
100 Punkte James Suckling
9. Oktober 2014 James Suckling

The 2010 Grange arrives with much expectation and does not disappoint. This is a powerhouse, structurally superior to both the 2009 and 2008 vintages and breathtakingly dense, long and precise. The nose has cola, blackberry, vanillin, hard brown spices of all kinds, coal smoke, meaty charcuterie elements and a strong tarry, savory note that speaks of the 85% Barossa Valley componentry. The palate has super deep tannins that fan out through flavorsome black fruits. These are purposeful tannins; they bristle on the palate, tantalizing and assertive yet playful, strong not aggressive. The power here is the thing; this has mouth-coating density and terrific drive, so tightly coiled, it gives enough away to suggest a very, very long cellaring wine is here. This is a classic Grange that will please the serious collectors. A wine of genuine pedigree. Better in 2026.

99 Punkte James Halliday
Oktober 2014
The core of this wine is Barossa Valley Shiraz (85%) the remaining 15% shiraz (and 4% cabernet sauvignon) from the Clare Valley, Adelaide Hills, McLaren Vale and Magill Estate. In time honoured fashion, it finished its fermentation in 100% new American oak hogsheads, where it spent the next 17 months. It has exceptional hue and depth to the colour; the smoky complexity to the black fruits (no red or blue) of the bouquet also offers licorice and earth aromas; only a great Burgundy could have more nuances defined each time you revert to the bouquet. You could lose yourself, Narcissus-like, looking endlessly into the reflection of the palate; for all its power, there is not a hair out of place, the tannins outstanding. There is not the slightest question this will be one of the greatest Granges in the pantheon of '52, '55, '71, '96 and '06.

99 Parker Punkte
Oktober 2014 Lisa Perrotti Brown

The 2010 Grange is a 4% Cabernet Sauvignon and 96% Shiraz blend made from Barossa Valley, Clare Valley, Adelaide Hills, McLaren Vale and Magill Estate fruit that was aged 17 months in 100% new American oak hogsheads. Very deep purple-black in color, this is classic Grange - amongst the finest produced - replete with fresh, vibrant and youthful black fruit notes showing some blueberry aromas and accents of camphor, anise and the slightest floral hint plus a whiff of oak in the background to lend a cedar-laced lift to this textbook Shiraz nose. Medium to full-bodied in the mouth, it is very taut and finely constructed showing typically firm, grainy, uniform tannins, great concentration and wonderful persistence on the finish. If I have any very slight complaint of this near perfect wine it is that it seems a little too clinical and appears to speak less of the land and the heart of South Australia and more of the very skilled winemaking than did the Grange from the magical 2008 vintage.
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