Comte de Malartic blanc 2023 Pessac Leognan
Le Comte de Malartic blanc 2023 Pessac Leognan

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Le Comte de Malartic blanc 2023 Pessac Leognan

Art.Nr.:
20240010239
SUB- Noch nicht veröffentlicht SUB- Noch nicht veröffentlicht  (Ausland abweichend)
Verkauf / Lieferung:
Auslieferung ab März 2026 bis September / Oktober 2026
Inhalt in Liter:
0.75
Ursprungsland:
Frankreich
Region:
Bordeaux
Lage:
Pessac Leognan
Rebsorte(n):
66% Sauvignon Blanc | 34% Semillon
Parker Punkte:
87-89
Bodenformation:
Kalksteinunterlage mit dünner Auflage aus rotem Lehmsand (Barsac Red Sands)
Qualitätsstufe:
Cru Classe de Graves | Pessac Leognan AOC
Geschmack:
trocken
Verschlussart:
Naturkorken
Lagerpotenzial ab Jahrgang:
8 - 10 Jahre
dekantieren / karaffieren:
ja. karaffieren - 1-2 Std. vor Genuss
Trinktemperatur (in Grad °C):
10 - 12
Glasempfehlung:
Zalto DenkArt Bordeaux | Gabriel Universal Gold
unsere interne Kategorie:
Best Buy
Alkoholgehalt in Vol.%:
steht noch nicht fest
Allergene:
enthält Sulfite
Herstelleradresse / Inverkehrbringer:
Chateau Malartic-Lagraviere 43 Avenue de Mont de Marsan 33850 Leognan
Nicht käuflich

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Flaschenbild des Chateau Lafaurie Peyraguey


Jeb Dunnuck (Jeb Dunnuck) : 95-98 / 100 Revealing a deeper gold hue, the 100% Semillon 2023 Château Lafaurie-Peyraguey has a ripe, decadent bouquet of caramelized pineapple, honeyed mint, spice, and candied orange. It's a rich, powerful, full-bodied monster of a Sauternes offering terrific sweetness, bright, integrated acidity, and a great finish. Count me impressed. It's another heavenly sweet wine in the vintage.
 
The Wine Cellar Insider (Jeff Leve) : 95-97 / 100 Apricot, saffron, cashew nuts, roasted pineapples, candied tangerine, mango, and vanilla bean aromatics let you know you are in for a sweet, treat. Juxtaposed between candied, and vibrant, the wine is intense, racy, and sweet, leaving you with ripe, very ripe, and overripe pineapples, apricots, spice, honey, and vanilla bean. The wine is produced from 100% Semillon. Drink from 2029-2055.
 
Jane Anson, Inside Bordeaux (Jane Anson) : 97 / 100 Intense golden amber in colour, reflecting a small yield, this has the rich intensity of the appellation, succulent and opulent and yet bursting with powerful lime zest, orange peel, preserved lemons, white truffle, pineapple, mandarin peel and slate. Luscious with grip and lift, and a clear return to form after a challenging 2022 here. Now majority owned by the Lalique luxury goods company rather than its owner Silvio Denz, with the sale completed in October 2023 (the same group owns The Glenturret whisky).
 
Vinous (Neal Martin) : 94-96 / 100 The 2023 Lafaurie-Peyraguey has a pure and perfumed bouquet with dried honey, peony, orange blossom and quince aromas that are very well defined. The palate is well balanced with a viscous opening and superb acidity, flush with very pure marmalade, quince and apricot flavors. Incredibly persistent on the finish, this is a very impressive Sauternes.
 
82,00 EUR
109,33 EUR pro l
Chateau Doisy Daene 2023 Barsac
Der Doisy Daene ist einer der gesuchtesten Süsswein im Barsac und im Jahrgang 2023läuft er zu neuen Höchstgenüssen auf. Farbe: Blassgold mit lebendigem Rand Aroma: Konzentrierte und intensive Nelkengewürze, üppige Aprikosenfrucht, gefolgt von saftigen, zitruszesten und Limettensaft. Geschmack: Sehr ausgewogen mit perfekt ausbalancierter Säure, extrem rein und mit einem zielstrebigen Finish Besonderheiten: Aus 80% Sémillon und 20% Sauvignon Blanc, 10 Monate in Eichenfässern gereift, gefolgt von 9 Monaten in Edelstahltanks vor der Abfüllung. Bewertungen:
Jane Anson, Inside Bordeaux: 95/100 - Eine Rückkehr zur Form für diesen hervorragenden Barsac-Wein Vinous, Neal Martin: 95-97/100 - Ein wunderbar harmonisches und reines Geschmackserlebnis, das auf eine herausragende Flaschenreife hoffen lässt

Der Doisy Daene Barsac 2023 ist ein herausragendes und ausgewogenes Weinerlebnis, das die Charakteristik des Barsac-Gebiets präsentiert und in einem so besonderen JAhrgang nicht verpasst werden darf.

 
93-94 Sucklingpunkte für den There’s a refined focus and beauty to this, with spice and honey character. Medium-bodied, sweet and poised. Flavorful at the end, in an elegant way, with density and tension.
 
Jane Anson bewertet den  wie folgt:95 Punkte
Pale gold with vibrant edging, starts with concentrated and intense clove spices, luscious apricot fruit, opening to show juicy, sculpted slivers of steel and lime juice. A return to form for this excellent Barsac wine after the succulent but unbalanced 2022. Great stuff from this legendary Dubourdieu property, although once again the yields are extremely low and the character is more concentrated than you find in vintages like 2021. Ageing starts with 10 months in oak barrels, followed by 9 months in stainless steel tank before bottling.

 
42,80 EUR
57,07 EUR pro l
Chateau Bastor Lamontagne Sauternes
 BIO 
Chateau Bastor-Lamontagne Süsswein 2023:
Herkunft: Preignac, eines der fünf Dörfer im Sauternes-Gebiet Besitz seit 2018 in den Händen der Helfrich Familie.
Zertifiziert biologischer Anbau seit 2016
Der Witterungsverlauf im Jahre 2023 Klima: Mild im Winter, regnerisch im Frühling, mit einer ungewöhnlichen Hitze im Sommer, gefolgt von einer perfekten Botrytis welche eine intensive Selektion der einzelnen Beeren bedingte.

Vinifikation und Ausbau:
Selektive Ernte mit mehreren Durchgängen, Gärung in kleinen Edelstahltanks und Ausbau in französischen Eichenfässern, teilweise neu.
Rebsorten: 80% Sémillon, 20% Sauvignon Blanc
Lese: Drei Durchgänge am 27. September, 30. September und 2. Oktober
Alkoholgehalt: 13,5%, Gesamtsäure: 4,3g/L, Restzucker: 130g/L, pH: 3,80

Verkostungskommentare: Farbe: Zartes, leicht goldenes Aussehen Nase: Delikat holzig mit erstaunlicher Komplexität, dominiert von Noten kandierter Fruchtschalen, Eichenmos, Zitronen, reflektiert die brillante Konzentration der botrytisierten Beeren des Jahrgangs 2023 Gaumen: Unglaubliche Frische mit explosiver Fruchtigkeit, kraftvoll, ausgewogen, endet mit einer eleganten und anhaltenden Aromenstruktur. Ein Wein von großer Delikatesse und herrlicher Eleganz. Château Bastor-Lamontagne Süsswein 2023 scheint ein außergewöhnlicher Wein zu sein, der die einzigartigen Eigenschaften des Sauternes-Gebiets widerspiegelt. Mit seiner erfrischenden Frische, intensiven Fruchtaromen und delikaten Holznoten verspricht er ein wahrhaft erstklassiges Genusserlebnis.  
28,50 EUR
38,00 EUR pro l
Chateau Coutet 2017 Barsac
94-95
94-96
93
94-95 Sucklingpunkte für den
A Barsac with dried-apple, apricot and spice character. The botrytis comes through with a healthy and clean nature to it. Medium-bodied and medium-sweet with a spicy finish.



 
94-96 Punkte vom Vinous-Team für den
The 2023 Coutet has a tightly-wound bouquet that demands more coaxing than its peers. It typically already possesses laser-sharp focus and is less flamboyant than fellow Barsacs, underpinned and sharpened by its limestone soils. The palate is well balanced with intense botrytised fruit, lightly spiced dried honey and orange rind notes, just a hint of apricot in the background, stretching out on the finish that lingers on the tongue. I am not sure it is the best Coutet in recent years, but it is certainly a very fine contribution to the vintage that should age well in bottle.

 
93 Punkte vom Falstaff für den
Pale golden yellow, silver reflections. Floral touch, white peach, delicate background with apricot and pineapple, inviting bouquet. Medium complexity, sweet tropical fruit, fine honey note, mineral, integrated acidity, balanced, has a certain elegance and length.



 
Nicht käuflich
Chateau Malartic Lagraviere blanc 2023 Pessac Leognan
90-92
95-96
92-94
90-92 Parker Punkte für den The 2023 Malartic Lagravière Blanc, a blend of 80% Sauvignon Blanc and 20% Sémillon matured for 50% in new oak barrels, reveals a lemony, citrusy bouquet with aromas of lime tree leaves, pear and herbs. Medium-bodied to full-bodied, textural and layered, it’s framed by bright acids and a long, elegant and mouthwatering finish.
 
95-96 Sucklingpunkte für den A beautifully structured and complex white with pristine, bright citrus fruit and an exotic touch. There’s a mineral character to it, too, with oyster-shell and crushed-stone notes. It’s medium- to full-bodied with racy acidity that adds energy and tension. Very long finish with fine tannins that frame it nicely.
 
92-94 Punkte vom Vinous-Team für den Der Malartic Lagravière Blanc 2023 wird von Antonio Galloni mit einer Punktzahl von 92-94 bewertet und als ein herausragend schöner Wein beschrieben. Die explosiven Aromen verschmelzen zu einem Kern aus frischen Obst- und Zitrusfrüchten. Eine lebendige Säure bringt alles in Einklang. Besonders beeindruckend sind die verspielten Noten und die ausgewogene Balance dieses Weins. Dies zählt zu den besten trockenen Weißweinen des Jahrgangs. Ein Hauch von französischer Eiche bleibt lange erhalten. Bei zwei Verkostungen zeigte sich der 2023 Malartic Lagravière Blanc mit einem straffen, korrekten und in gewisser Weise konservativen Bouquet, das Zeit braucht, um sich im Glas zu entfalten. Doch die Spannung und Mineralität werden geschätzt. Anklänge von Petrichor und Granny Smith-Äpfeln übernehmen schließlich die Kontrolle. Am Gaumen präsentiert er sich sehr gut ausbalanciert mit einem erfrischenden Auftakt von Zitronensorbet, Orangenschale und Zitronengras. Der Wein hat eine sehr ansprechende Struktur und beeindruckendes Gewicht im Abgang.
 
Jane Anson bewertet den  wie folgt:95 Punkte

Bright and steely, serious; upright with vertical lift, smoked oak fairly evident, with a little more present oak than some of them; there is some leafy mint qulaity steely, will age.

 
52,95 EUR
70,60 EUR pro l
Chateau de Fieuzal Blanc 2023 Pessac Leognan
93-95
93-94
94
Den verkostet Christian Balog von CB Weinhandel in Essen für Sie wie folgt: Christian Balog beschreibt den Wein wie folgt:

92-93 Punkte. Der Duft erinnert an florale bis blumige Nuancen, er hat etwas zitrus und weisses Steinobst. Frisch und präzise. Am Gaumen dann auch vibrierend und frisch, mit etwas phenolischem Grip. Langer Ausklang.




 
93-95 Punkte vom Wine Advocate für den Wine Advocate (Yohan Castaing) : 93-95 / 100 The 2023 Blanc from de Fieuzal is another great success this year, exhaling pure aromas of white fruits, white flowers, ripe orchard fruits, menthol and anise. Medium to full-bodied, seamless and broad, it has a delicate, pure mid-palate with chalky dry extract and a long, mouthwatering and saline finish. The aging period in barrels may enhance its mid-palate, potentially making it one of the standout white wines of the vintage. This is a blend of 60% Sauvignon Blanc and 40% Sémillon.



94 Punkte vom Falstaff für den Falstaff (Peter Moser) : 94 / 100 Light green yellow, silver reflections. Fine wood spice, ripe yellow tropical fruit, hints of guava and pineapple, fresh gooseberries, lime zest in the background. Juicy, elegant, full-bodied texture, fine fruitiness, pleasant acidity, shows good length and minerality, certain ageing potential.




93-94 Sucklingpunkte für den Jamessuckling.com (James Suckling) : 93-94 / 100 This is very focused, with good energy and nervy acidity. Medium-bodied with vibrant citrus fruit and crunchy minerality. Firm and tense finish.




 
Jane Anson bewertet den  wie folgt:92 Punkte. Kicks off with slate grip that it maintains through the palate, quickly filled out with stone fruits, sage and fresh cut herbs. High spice translates into a touch of heat on the finish.




 
Die Bewertung für den  vom Wine Cellar Insider lautet wie folgt.92 Punkte. Flowers, green apples, white peaches, lemon peel, tangerine zest, and honeysuckle form the core here. The wine has vibrancy, elegance, and a touch of chalky dust in the endnotes that accompany all those, sweet, ripe, yellow citrus notes along with a drop or two of vanilla. This will be great in your glass on release. The wine blends 60% Sauvignon Blanc, with 40% Semillon. 13% ABV. Drink from 2025-2030.
58,30 EUR
77,73 EUR pro l
Chateau de Fieuzal rouge 2023 Pessac Leognan
94-96
93-94
92
90-92
Den verkostet Christian Balog von CB Weinhandel in Essen für Sie wie folgt: Christian Balog beschreibt den Wein wie folgt:

92-93 Punkte. Die Nase zeigt sich zunächst rotfruchtig bis floral. Im Mund ist er auch eher frisch und rotfruchtig. Sein vitaler und zarter Körper ist straff im Mund mitbfeinkörnigem Tannin. Die Klingt mittelkräftig aus bleibt aber lange am Gaumen.
 
94-96 Punkte vom Wine Advocate für den The 2023 Fieuzal reveals a bright, perfumed bouquet of mulberries and cherries mingled with floral accents of violets, lilac and spring flowers. Medium to full-bodied, layered and textural, it’s pure and seamless, with a fleshy core of fruit, bright acids and powdery, ultra-refined tannins, concluding with a mineral, penetrating finish. This blend of 50% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon and 10% Petit Verdot stands out in this challenging vintage for gravelly, sandy terroirs. Under the adept guidance of Stephen Carrier, the estate—positioned on the border of the Pessac-Léognan appellation—has hit new heights in recent years.
 
93-94 Sucklingpunkte für den Jamessuckling.com (James Suckling) : 93-94 / 100 Very impressive freshness and focus here. Bright and succulent, al-dente fruit right upfront and continuing through the whole length of the wine. Notes of forest floor, sea shell and iodine. Medium body. It has bright acidity that adds tension and a lot of energy. Fine tannins, already beautifully integrated.
Die Bewertung für den  vom Wine Cellar Insider lautet wie folgt.The Wine Cellar Insider (Jeff Leve) : 92-94 / 100 Flowers, cherries, black raspberries, plums, and a touch of spice create the perfume. Medium-bodied, with a strong sense of purity to the fruits, coupled with elegance, sweetness, racy tannins, and touches of spice, with herbs in the mid-palate, and in the finish. The wine blends 50% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, and 10% Petit Verdot. 13.5% ABV. Drink from 2027-2045.
 
Jane Anson bewertet den  wie folgt:Jane Anson, Inside Bordeaux (Jane Anson) : 93 / 100 Vibrant plum in colour, with juice, density and grip, another sign of how they are evolving the structure and architecture of this wine, giving it nuance without sacrificing the complexity. Cocoa bean, sweet berry, fruits, this is delicious.



27,85 EUR
37,13 EUR pro l
Flaschenbild des Chateau Couhins 2023 blanc Pessac Leognan
Jeb Dunnuck (Jeb Dunnuck) : 93-95 / 100 Stone fruits, orange blossom, spice, and terrific minerality all emerge from the 2023 Château Couhins Blanc, a medium-bodied concentrated, vibrant white that has bright yet integrated acidity, terrific overall balanced, and a great finish.
 
Jamessuckling.com (James Suckling) : 94-95 / 100 A phenolic and structured texture frames the pretty and ripe fruit, but it remains fresh and long. Medium-bodied and focused. Just a hint of exotic fruit but very structured. Baby La Mission blanc. From 10 hectares of white-grape vines. 90% sauvignon blanc and 10% sauvignon gris.
 
Wine Advocate (Yohan Castaing) : 90-92 / 100 A blend of 90% Sauvignon Blanc and 10% Sauvignon Gris, the 2023 Couhins Blanc exhales pure, delicate aromas of herbs, pear, white peach and spring flowers. Moderately weighted and elegant, it has a juicy, fresh core of fruit and a long, mineral and saline finish.
 
26,50 EUR
35,33 EUR pro l