Beschreibung zum Weingut Clos Apalta
Das Weingut liegt 170 Kilometer südwestlich von Santiago im Colchagua-Tal. Der Weinberg liegt in Nord-Süd-Ausrichtung. was in Chile eher selten vorkommt. Der Fluss Tinguiririca liegt auf einer Seite und die Hügel der Küstenkordilleren umgeben den Weinberg wie ein Hufeisen auf der anderen Seite. Beide Faktoren sind somit maßgeblich an der Bildung dieses einzigartigen Terroirs beteiligt. Diese Geographie ist verantwortlich für die Bedingungen. die ein Gleichgewicht für die Reben und eine langsame Reifung der Trauben gewährleisten. Bei Sonnenaufgang und Sonnenuntergang blockieren die Kordilleren die Sonnenstrahlen. wodurch die Reben keinem intensiven Sonnenschein ausgesetzt sind und der Fluss einen kühlenden Einfluss auf das Klima hat. Der Boden ist sehr vielfältig. der Clos Apalta stammt aus kolluvialen Granitböden. die leicht mit Tonschichten durchsetzt sind.
Der Petit Clos ist der fantastische Zweitwein dieses grossen Südamerikanischen Rotweins - Clos Apalta
Verkostungsnotiz von James Suckling vom 05. April 2019:A juicy and delicious second wine from Clos Apalta. Beautiful. ripe and delicious with dark berries and mushrooms. Full-bodied and very balanced with complex walnut. spice and berry character. Dark chocolate and hazelnuts at the finish. Drinkable now. but better in 2022.
Luis Gutierrez am 30.08.2019
(Best Ever beim Wineadvocate) The "second wine" here. the 2016 Le Petit Clos is a very different blend from the 2015; it is now mostly Cabernet Sauvignon with just 4% Merlot and 1% Carménère. while last year it was almost half Carménère. The vineyards are now certified in organic and biodynamic agriculture. The bunches were hand-destemmed. and the grapes fermented in oak vats with indigenous yeasts and a six-week maceration. Malolactic was in barrique. and the élevage happened as follows: the wine spent seven months in new French barriques. and then 71% of the volume was transferred to French oak barriques (22% new and 49% second year). while the rest of the wine was put in oak vats. The élevage was 23 months in total. With the varietal change. this felt very different from the Clos Apalta—more Cabernet here and more Carménère there. The nose is elegant and nuanced. with herbs. spices and a core of ripe red and black fruit. quite varietal and with integrated oak. The palate is medium to full-bodied. with round tannins and vibrant acidity. making it long and supple. I think it's a step up over the 2015. 43.826 bottles were produced. It was bottled in September 2018. The wine is 14.7% alcohol and has a pH of 3.49.