
Chateau Pape Clement 2015 rouge Pessac Leognan

The clarity to this wine is impressive. Wealth of dark-plum and black-fruit essence not to mention orange citrus. Everything is dialed up to the limit here but then dialed in on the palate. Such impressive depth and suave. ripe. fluid tannins that deliver impressive length. Great wine. Such polish. Superb. Try from 2022.

One of the stars of the vintage. the 2015 Pape Clément is fabulous. Dark and beautifully resonant. it captures all the natural radiance of the year in the Pape Clément style. Super-ripe black cherry. plum. mocha. chocolate. new leather and spice effortlessly fill out the wine's ample frame. Soft contours and an open-knit. inviting personality are just two of the reasons the Pape Clément is going to be virtually impossible to resist. even in the early going. The blend is 60% Cabernet Sauvignon and 40% Merlot. Tasted two times.

The 2015 Pape Clement is blended of 56% Cabernet Sauvignon. 40% Merlot and 4% Cabernet Franc. matured in 80% new and 20% one-year-old French oak barrels for 18 months. Medium to deep garnet-purple. it opens with profound notes of crushed red and black currants. black cherries and cassis with touches of mocha. baking spices. menthol and lavender plus a hint of new leather. Medium-bodied. firm and concentrated with tons of tightly wound black fruit and earth layers. it has a grainy frame and refreshing lift on the long finish.
20 / 20 Punkte Rene Gabriel beschreibt den Chateau Pape Clement 2015 wie folgt:
50 % Cabernet Sauvignon. 47 % Merlot. 2 % Petit Verdot. 1 % Cabernet Franc. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Extrem dunkelbeerig mit vielen Rauchnuancen. Lakritze. dunklen Edelhölzer. Guinness-Biermalz und Black Currant im ersten Ansatz. Nach ein paar Minuten kommt eine feine Zimtnuance zum Tragen. Heidelbeerenmark und Tahiti-Vanilleschote. Das Aromenpaket ist in sich gekehrt und bleibt noch etwas im Innern obwohl der Wein gleichfalls auch verschwenderische Ansätze zeigt. Ausgeglichene. royale Adstringenz aufweisend. cremiges Extrakt mit massiver. aber nicht überladener Konzentration. bleibt blaubeerig und hat in sich eine nicht erklärbare Faszination. Trotz der absolut modernen Vinifikation bleibt er irgendwie klassisch. Nach dem Spucken blieb er minutenlang im Gaumen zurück. Und mir blieb dabei förmlich die Spucke weg. Das war mein grösster Pape-Clément als Jungweinprobe. Fünf Mal verkostet. Er ist momentan der beste Pessac-Léognan. Mit der Gefahr. dass ihn Haut-Brion oder Mission einmal ein- möglicherweise überholen werden. Aber vor 20 Jahren wird dies nicht der Fall sein!
50 % Cabernet Sauvignon. 47 % Merlot. 2 % Petit Verdot. 1 % Cabernet Franc. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Extrem dunkelbeerig mit vielen Rauchnuancen. Lakritze. dunklen Edelhölzer. Guinness-Biermalz und Black Currant im ersten Ansatz. Nach ein paar Minuten kommt eine feine Zimtnuance zum Tragen. Heidelbeerenmark und Tahiti-Vanilleschote. Das Aromenpaket ist in sich gekehrt und bleibt noch etwas im Innern obwohl der Wein gleichfalls auch verschwenderische Ansätze zeigt. Ausgeglichene. royale Adstringenz aufweisend. cremiges Extrakt mit massiver. aber nicht überladener Konzentration. bleibt blaubeerig und hat in sich eine nicht erklärbare Faszination. Trotz der absolut modernen Vinifikation bleibt er irgendwie klassisch. Nach dem Spucken blieb er minutenlang im Gaumen zurück. Und mir blieb dabei förmlich die Spucke weg. Das war mein grösster Pape-Clément als Jungweinprobe. Fünf Mal verkostet. Er ist momentan der beste Pessac-Léognan. Mit der Gefahr. dass ihn Haut-Brion oder Mission einmal ein- möglicherweise überholen werden. Aber vor 20 Jahren wird dies nicht der Fall sein!
20 / 20 Punkte
Rene Gabriel beschreibt den Chateau Pape Clement 2015 wie folgt:
50 % Cabernet Sauvignon. 47 % Merlot. 2 % Petit Verdot. 1 % Cabernet Franc. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Extrem dunkelbeerig mit vielen Rauchnuancen. Lakritze. dunklen Edelhölzer. Guinness-Biermalz und Black Currant im ersten Ansatz. Nach ein paar Minuten kommt eine feine Zimtnuance zum Tragen. Heidelbeerenmark und Tahiti-Vanilleschote. Das Aromenpaket ist in sich gekehrt und bleibt noch etwas im Innern obwohl der Wein gleichfalls auch verschwenderische Ansätze zeigt. Ausgeglichene. royale Adstringenz aufweisend. cremiges Extrakt mit massiver. aber nicht überladener Konzentration. bleibt blaubeerig und hat in sich eine nicht erklärbare Faszination. Trotz der absolut modernen Vinifikation bleibt er irgendwie klassisch. Nach dem Spucken blieb er minutenlang im Gaumen zurück. Und mir blieb dabei förmlich die Spucke weg. Das war mein grösster Pape-Clément als Jungweinprobe. Fünf Mal verkostet. Er ist momentan der beste Pessac-Léognan. Mit der Gefahr. dass ihn Haut-Brion oder Mission einmal ein- möglicherweise überholen werden. Aber vor 20 Jahren wird dies nicht der Fall sein!
James Suckling beschreibt den Chateau Pape Clement 2015 wie folgt:
97-98 Punkte
Shows amazing depth of fruit with fabulous polish and length. Electric acidity. Full body. very integrated and refined tannins. Phenolic finesse shows here. Great finish. It lasts for minutes. Best young Pape Clément I have tasted. Grows in the glass.
95 - 97 Parker Punkte
Neal Martin beschreibt den Chateau Pape Clement 2015 im April 2016:
The 2015 Pape Clement is a blend of 56% Cabernet Sauvignon. 40% Merlot and 4% Cabernet Franc. It was cropped at 40 hl/ha between 25 September and 15 October with berry by berry destemming. It has a drop-dead gorgeous bouquet that continues the ever greater finesse that has been imparted into this Pape-Clément in recent years. It is extremely precise. almost crystalline. The palate is underpinned by fine tannin. pitch-perfect acidity. a sense of cohesion and harmony that is outstanding. There is not a hair out of place on this barrel sample and it will doubtless evolve into one of the best wines this state has produced since the 14th century. when Bertrand de Goth was planting its first vines. This comes highly recommended - a Pape-Clément that will reward those who can resist temptation and cellar this wine for 10+ years. Tasted on four separate occasions.
Rene Gabriel beschreibt den Chateau Pape Clement 2015 wie folgt:
50 % Cabernet Sauvignon. 47 % Merlot. 2 % Petit Verdot. 1 % Cabernet Franc. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Extrem dunkelbeerig mit vielen Rauchnuancen. Lakritze. dunklen Edelhölzer. Guinness-Biermalz und Black Currant im ersten Ansatz. Nach ein paar Minuten kommt eine feine Zimtnuance zum Tragen. Heidelbeerenmark und Tahiti-Vanilleschote. Das Aromenpaket ist in sich gekehrt und bleibt noch etwas im Innern obwohl der Wein gleichfalls auch verschwenderische Ansätze zeigt. Ausgeglichene. royale Adstringenz aufweisend. cremiges Extrakt mit massiver. aber nicht überladener Konzentration. bleibt blaubeerig und hat in sich eine nicht erklärbare Faszination. Trotz der absolut modernen Vinifikation bleibt er irgendwie klassisch. Nach dem Spucken blieb er minutenlang im Gaumen zurück. Und mir blieb dabei förmlich die Spucke weg. Das war mein grösster Pape-Clément als Jungweinprobe. Fünf Mal verkostet. Er ist momentan der beste Pessac-Léognan. Mit der Gefahr. dass ihn Haut-Brion oder Mission einmal ein- möglicherweise überholen werden. Aber vor 20 Jahren wird dies nicht der Fall sein!
James Suckling beschreibt den Chateau Pape Clement 2015 wie folgt:
97-98 Punkte
Shows amazing depth of fruit with fabulous polish and length. Electric acidity. Full body. very integrated and refined tannins. Phenolic finesse shows here. Great finish. It lasts for minutes. Best young Pape Clément I have tasted. Grows in the glass.
95 - 97 Parker Punkte
Neal Martin beschreibt den Chateau Pape Clement 2015 im April 2016:
The 2015 Pape Clement is a blend of 56% Cabernet Sauvignon. 40% Merlot and 4% Cabernet Franc. It was cropped at 40 hl/ha between 25 September and 15 October with berry by berry destemming. It has a drop-dead gorgeous bouquet that continues the ever greater finesse that has been imparted into this Pape-Clément in recent years. It is extremely precise. almost crystalline. The palate is underpinned by fine tannin. pitch-perfect acidity. a sense of cohesion and harmony that is outstanding. There is not a hair out of place on this barrel sample and it will doubtless evolve into one of the best wines this state has produced since the 14th century. when Bertrand de Goth was planting its first vines. This comes highly recommended - a Pape-Clément that will reward those who can resist temptation and cellar this wine for 10+ years. Tasted on four separate occasions.