Catena Zapata

Catena Zapata





Great wines begin in the vineyard. Our vision is to make rich and unforgettable wines that are true to the special place they come from. The story of Catena is the story of Argentine wine. Founded in 1902, Argentina’s Bodega Catena Zapata is known for its pioneering role in resurrecting Malbec and in discovering extreme high altitude terroirs in the Andean foothills of Mendoza. The family’s Adrianna Vineyards at almost 5,000 feet elevation has been called the Grand Cru of South America. Awards: Decanter Man of the Year, Wine Spectator Distinguished Service Award, Der Feinschmaker Award, Wine and Spirits and Wine Enthusiast Winery Awards.






Aus unserem Blog | Catena Zapata Nicolas 2016

 
Nicolas Catena Zapata 2015
96
94



Nicolas Catena Zapata 2015 mit 96 Suckling PunktenA giant. Not only in Argentina’s strong suit in terms of power. it also shows finesse and aromatic complexity. There are all manner of blackberries. smoke. chocolate and spicy notes. Built on a panoramic scale. but full of energy and enormous refinement. The finish cascades on and on. A blend of 83% cabernet sauvignon and 17% malbec. Try in 2021.


Nicolas Catena Zapata 2015 mit 94 Punktenbei Vinous Stephen Tanzer bewertet den Nicolas Catena im Juli 2018 wie folgt:

(14.2% alcohol: made from vines in both Uco Valley and Luján de Cuyo): Bright ruby-red. Pungent aromas of cassis. blackberry. herbs and grapefruit are pure and unadorned. Juicy and stylish in a European style. conveying an impression of delicacy and terrific penetration. This is sweeter and suppler than the 2015 Nicasia Vineyard Malbec but I'm not sure that it's deeper. Finishes with a powerful spine. strong supporting acidity and terrific length.

weitere Info zum Nicolas Catena Zapata 2015:
Das Flaggschiff von Catena setzt nur in besten Jahren seine prächtigen Segel. Der Wein steht auf einer Augenhöhe mit Rotweinlegenden wie Latour. Haut-Brion. Solaia und Grange. Das Beste vom Besten der familieneigenen Weinberge. Das sinnliche. hochfeine Bouquet wartet mit Noten von Waldbeeren. Veilchen und schwarzem Pfeffer auf. am Gaumen ist der Wein packend. kraftvoll. substanzreich und von ergreifender Vielschichtigkeit und Länge. Ein ganz und gar majestätischer Grand Vin!







 
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Nicolas Catena Zapata 2016
95

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95 Punkte James Suckling für den Nicolas Catena Zapata 2016Verkostungsnotiz von James Suckling vom 27. März 2019:

This a rich and flavorful red. showing blackcurrants and tobacco. Full-bodied. soft and fruity with bright and spicy. oyster-shell and fresh-herb character. Serious cabernet blend. Drink or hold.


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Catena Zapata Adrianna Vineyard 2018 Mundus Bacillus Terrae -VORVERKAUF-
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Der Weinberg Adrianna, der nach der jüngsten Tochter von Nicolás Catena Zapata benannt ist, liegt auf fast 1.400 Metern Höhe in Mendoza. Die Böden in dieser 1,4 Hektar großen Parzelle sind mit verstreuten Kalkstein- und Meeresablagerungen gefüllt, die die Region vor Millionen von Jahren bedeckten. Die Kalksteinschichten sind gut durchlässig und besonders reich an Rhizobakterien, jenen Mikroorganismen, die den Wurzeln der Reben helfen, Stress zu widerstehen und Nährstoffe aufzunehmen. Daher auch der Name "mundus bacillus terrae".

 
98 Punkte vom Wine Advocate für denVerkostungsnotiz von Luis Gutiérrez vom 31. März 2021:

The 2018 Adrianna Vineyard Mundus Bacillus Terrae started with a marked creamy and lactic note, reflecting a very young and tender wine that started with a lot of malic acid. It has lower alcohol and higher acidity than the other two Adrianna bottlings; it's vibrant and lively, nicely textured and surprisingly fresh. The creamy and lactic note disappeared after some time in the glass, giving way to fresher notes, almost citrus. They have also done a selection of individual plants, discarding some plants in lower parts, and the wine has gained in precision and freshness. They used a high percentage of full clusters and fermented it in concrete with indigenous yeasts and matured it in used oak barrels for 18 months. In 2018, the three Adrianna bottlings have more defined character; the differences are more marked than in a year like 2017. This has to be among the finest vintages for the Mundus Bacillus Terrae. 4,800 bottles were filled in November 2019.


98 Sucklingpunkte für denJames Suckling am 2. April 2020 über den Mundus Bacillus Terrae 2018:

This is a really deep, decadent red, showing incredibly rich black soil, black olives and violets. Full body and rich tannins that exude power and intensity. Lots of white pepper and black fruit in the aftertaste. Extremely persistent. This is a bottle for the cellar. Try after 2024.

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Nicolas Catena Zapata 2018 -VORVERKAUF-
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Es war der Nicolas Cantena Zapata, der einst mit dem ersten Jahrgang 1997 argentinische Weine auf die Landkarte der großen Weinbaunationen setzte, so Jancis Robinson.
Die Trauben für diesen "Original Bordeaux Blend", in dem der Malbec noch gleichberechtigt neben dem Cabernet Sauvignon steht, stammen aus den beiden Lagen Adrianna und Nicasia im Uco Valley.
Die Ernte erfolgt von Hand, und einige Parzellen werden als ganze Trauben vergoren, um die Tanninstruktur und Frische zu verbessern. Die Gärung erfolgt in 500-Liter-Eichenfässern, Beton- und Edelstahltanks bei einer Temperatur von 26-28ºC für etwa 10-15 Tage. Die Mazeration nach der Gärung dauert zwischen 5 und 10 Tagen. Nach der malolaktischen Gärung reift der Wein 18 Monate lang in französischen Eichenfässern.
 

96 Sucklingpunkte für denVerkostungsnotiz von James Suckling vom 22. April 2021:

Aromas of blackberries, grilled meat, blackcurrants and wet earth. Full-bodied, tight and compact with dense dark berries and currants. Linear and long with a tight, focused palate. A blend of cabernet sauvignon and malbec. Drink after 2022.

 
 
Catena Zapata Nicolas 2018 mit 96 Punkten vom Wine Advocate bewertetbewertet am 31 März 2021:

The 2018 Nicolás Catena Zapata was produced with 65% Cabernet Sauvignon from Gualtallary (Adrianna vineyard, with the Cabernet Sauvignon interplanted with some Cabernet Franc) and 35% Malbec from Altamira (Nicasia vineyard). They no longer use grapes from Agrelo, and this is also a lot higher in Malbec than in other recent vintages. So, it has a very different profile, a change that started in 2017, with more contained ripeness and more freshness, and the wine is intense, keeping some of the Cabernet character (tobacco, blackberries) and the floral notes from Malbec. It comes through as balanced and harmonious, with very fine tannins and a long finish and perfect ripeness. This aims to revive the style of Bordeaux before phylloxera, from massal selection of ungrafted vines... 62,400 bottles produced. It was bottled in December 2019.  

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