Chateau Cambon La Pelouse 2016 Haut Medoc
Chateau Cambon La Pelouse 2016 Haut Medoc

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Chateau Cambon La Pelouse 2016 Haut Medoc

Art.Nr.:
20161035
2-5 Werktage 2-5 Werktage  (Ausland abweichend)
Inhalt in Liter:
0.75
Ursprungsland:
Frankreich
Region:
Bordeaux
Lage:
Haut Medoc
James Suckling:
92
Vinous:
91
Bodenformation:
Sandiger bis grobkörniger Kies mit großer Tiefgründigkeit
Qualitätsstufe:
Haut Medoc AOC
Geschmack:
trocken
Verschlussart:
Naturkorken
Trinktemperatur (in Grad °C):
16 – 18
Glasempfehlung:
Zalto DenkArt Bordeaux | Gabriel Universal Gold
unsere interne Kategorie:
Best Buy
Alkoholgehalt in Vol.%:
14.00
Allergene:
enthält Sulfite
Herstelleradresse / Inverkehrbringer:
Chateau Cambon la Pelouse . 5 Chemin de Canteloup 33460 Macau. Margaux
17,50 EUR
23,33 EUR pro l

23,33 EUR pro l

inkl. 19% MwSt. zzgl. Versand

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Chateau Charmail 2018 Haut Medoc
92
93


93 Punkte von Jeb Dunnuck für den Chateau Charmail 2018 Haut Medoc Jeb Dunnuck bewertet den Chateau Charmail 2018 Haut Medoc wie folgt:

One of those wines that punches well above its price point, the 2018 Château Charmail comes from the northern part of the Médoc and is a mix of Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, and Petit Verdot brought up in mostly used barrels. Beautiful darker currants and cassis fruits as well as tobacco, chocolate, and damp earth give way to medium to full-bodied 2018 with a plush, rounded texture, a terrific mid-palate, silky tannins, and a great finish. It's a gorgeous wine and I think even a step up over the 2016. Enjoy bottles any time over the coming 10-12 years.

 
92 Sucklingpunkte für den Chateau Charmail 2018 Haut MedocJames Suckling bewertet den Chateau Charmail 2018 Haut Medoc wie folgt:

Aromas of bitter berries, dark spices, pine, charred bark and dried flowers. It’s medium-to full-bodied with creamy, well-integrated tannins. Concentrated and fragrant. Drink from 2022

 
19,50 EUR
26,00 EUR pro l
Chateau Beaumont 2019 Haut Medoc
92
91
 
90 Punkte vom Wine Advocate für den Chateau Beaumont 2019 Haut MedocFür den Wine Advocate bewertet William Kelley den Chateau Beaumont 2019 Haut Medoc:

The 2019 Beaumont has turned out very well, wafting from the glass with aromas of sweet berry fruit, pencil shavings and loamy soil. Medium to full-bodied, supple and enveloping, with a fleshy core of fruit, lively acids and melting tannins, it's charming and nicely balanced. It's the finest wine from this large château that I can remember tasting.

 
92 Suckling Punkte für den Chateau Beaumont 2019 Haut MedocJames Suckling über den Chateau Beaumont 2019 Haut Medoc:

This is full and plush for an Haut-Medoc with medium to full body. Lots of blackberries and fresh herbs with redcurrants, too. Chewy, but polished. Give it two or three years to soften. Best after 2024.

 
91 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau Beaumont 2019 Haut MedocUnd Neal Martin (Vinous) zum Chateau Beaumont 2019 Haut Medoc:

The 2019 Beaumont, cropped at 50hL/ha, has a lovely, delineated bouquet of blackberry, briary and light tobacco notes. The palate is medium-bodied with grainy tannins, and not quite as supple as before, though I appreciate the tangy seaweed note toward the finish. Just what you want from a Cru Bourgeois Supérieur.
 
14,95 EUR
19,93 EUR pro l
Chateau La Garricq 2016 Moulis en Medoc
91
 




91 Punkte James Suckling für den Chateau La Garricq 2016 aus Moulis en MedocJames Suckling vergibt im Februar 2019 folgende Bewertung:

The berry and sweet-tobacco aromas are very pretty. It shows full body. firm and silky tannins and a fresh. tangy finish. Drink after 2020.





 
Nicht käuflich
Chateau Lousteauneuf 2019 Medoc
90
 
95 Punkte von Yves Beck
(Flaschenbewertung)


70% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 10% Petit Verdot Welch eine Vielfältigkeit, Präzision und Frische in diesem Bouquet. Es ist von intensiven Noten von Kirschen, Grenadinen und Iris geprägt, ergänzt durch mineralische Nuancen. Der Wein ist saftig, schmackhaft und lebhaft. Seine Tannine offenbaren sich delikat und präzise, um am Gaumenende ihre Amplitude zu erreichen, wo sie fein aber kraftvoll wirken. Herrliche Gaumenaromatik und angenehme Frische bis in den Abgang. Langanhaltendes Finale. 2024-2039

 
90 Sucklingpunkte für den Chateau Lousteauneuf 2019 Medoc, James Suckling im Dezember 2021:

Vibrant young red with dark-berry, walnut and crushed-stone aromas and flavors. It’s medium-bodied with chewy tannins and a slightly austere finish. Partially made in amphora. Petit verdot and merlot. Best after 2023.
 
12,95 EUR
17,27 EUR pro l
Chateau Les Grands Chenes 2019 Medoc
88
91
89
93
90
 
91 Sucklingpunkte für den Chateau Les Grands Chenes 2019 MedocJames Suckling bewertet den Chateau Les Grands Chenes 2019 Medoc im Juni 2020:

Wild raspberries, blackberries, cloves, bark and tea leaves on the nose. Medium-bodied with firm, fine tannins. Earthy and a little austere with a tight finish. Better in 2024.

 
88 Punkte vom Wine Advocate für den Chateau Les Grands Chenes 2019 Medoc William Kelley im April 2022 bewertet den Chateau Les Grands Chenes 2019 Medoc:

Part of the Magrez empire, the 2019 les Grands Chênes delivers aromas of rich berry fruit, toasty oak, licorice and loamy soil. Medium to full-bodied, lively and youthfully chewy tannins assert themselves on the finish, though they'll likely integrate with a little time.

 
93 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau Les Grands Chenes 2019 Medoc
Antonio Galloni lobt des Wein sehr und fasst in einem Wort zusammen "fabulous"
 
17,95 EUR
23,93 EUR pro l
Chateau Malescasse 2016 Haut Medoc
92
91
92
 
Chateau Malescasse 2016 mit 92 Punkten bei James ScucklingJames Suckling bewertet den Chateau Malescasse 2016 im Januar 2019 wie folgt:

A touched of char-grilled character. next to bitter chocolate and full black fruit. This is big-boned Haut-Médoc that packs a serious punch at the front. but is quite silky and long at the finish. Drink or hold.
 
 
91 Punkte vom Winespectator und Best Ever MalescasseFür den Winespectator klar der Best Ever Malescasse
Verkostungsnotiz vom 31. März 2019

Solidly built. showing tobacco and charcoal notes mixed with dark currant and blackberry compote flavors. There's good energy here and the fruit and earth details meld well through the finish. Has a little grip for mid-term cellaring too. Best from 2021 through 2030. 5.594 cases made. — JM

 
 
Chateau Malescasse 2016 mit 92 Punkten im FalstaffPeter Moser im Mai 2017:

Tiefdunkles Rubingranat. opaker Kern. dezente Randaufhellung. etwas zurückhaltend. feine schwarze Beerenfrucht. dezente Kräuterwürze. mineralischer Touch. Komplex. süße Frucht. reife Pflaumen. präsente Tannine. schokoladiger Nachhall. würziger Gesamteindruck.
 
21,90 EUR
29,20 EUR pro l
Chateau Fourcas Dupre 2016 Listrac Medoc
89
92
 
89 Punkte vom Wine Advocate für den Fourcas Dupre 2016Lisa Perrotti Brown im November 2018:

The 2016 Fourcas-Dupre has a medium garnet-purple color and nose of redcurrants. kirsch and blueberries with hints of earth and bay leaves. The palate is medium-bodied. soft. fresh and juicy.

 
92 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau Fourcas Dupre 2016 Listrac MedocNeal Martin im Januar:

he 2016 Fourcas-Borie has a more floral bouquet than its stablemate Ducluzeau. presenting a mixture of red and black fruit tinged with peony and incense. The palate is underpinned by fine tannin and a beautiful bead of acidity. This feels linear and quite grippy in the mouth. and the graphite-tinged finish lingers nicely. Superb.
 
Nicht käuflich
Chateau Senejac 2019 Haut Medoc
90-92
92
90
 
92 Suckling Punkte für den Chateau Senejac 2019 Haut MedocJames Suckling über den Chateau Senejac 2019 Haut Medoc:

14 Jan, 2022 – Currant, berry and tobacco aromas and flavors with some thyme and coffee bean. Full-bodied, chewy and polished. Needs time to soften. Try after 2024.

 
90 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau Senejac 2019 Haut MedocUnd Neal Martin (Vinous) zum Chateau Senejac 2019 Haut Medoc:

The 2019 Sénéjac, matured in 30% new oak, has retained its lovely mulberry and raspberry scents on the nose, though it’s perhaps a little livelier and more vivacious than I remember from barrel. The palate is medium-bodied and elegant, with fine tannins, tart red fruit and gentle grip. That salinity is still intact, and there’s a bit more length than before. Very fine.
 
Nicht käuflich

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l'Art de Maison Neuve 2018 Montagne Saint-Emilion




l'Art de Maison Neuve 2018 Montagne Saint-Emilion. Noch nie gehört? Tja. wir aber! Dahinter steckt das Winzergenie Michel Coudroy. der auch für die unfassbaren Qualitäten von Haut-Tropchaud verantwortlich ist. Wie auch bei diesem Projekt gilt hier: ein höchstmaß an Qualität zum erstaunlich fairen Preis. Wie das kommt? Nun ja. da Sie vermutlich noch nie von l'Art de Maison Neuve 2018 Montagne Saint-Emilion gehört haben. erscheint es nur logisch. dass man auf Marketing. Bemusterungen etc. keinen zu großen Wert legt und lieber die Qualität für sich sprechen lässt - darum sagen wir: unbedingt probieren!




 
15,50 EUR
20,67 EUR pro l
Chateau du Tertre 2019 Margaux
93
94
90
92
93
 
93 Punkte vom Wine Advocate für den Chateau du Tertre 2019 MargauxWilliam Kelley im April 2022:

The 2019 du Tertre opens in the glass with aromas of sweet cassis and plums mingled with undergrowth, cedarwood, violets and subtle hints of cigar wrapper. Medium-bodied, bright and integrated, with a nicely concentrated core of fruit, lively acids and fine, powdery tannins that assert themselves on the finish, it delivers a certain generosity of fruit in a fine-boned package. Even if this numbers among the more powerful du Tertre vintages of recent years, it remains a wine defined by elegance more than impact.

 
94 Suckling Punkte für den Chateau du Tertre 2019 MargauxJames Suckling über den Chateau du Tertre 2019 Margaux:

Beautiful purity of fruit here with currant and berry aromas, as well as fresh roses and other flowers. Citrus peel as well. Full-bodied with creamy and lightly velvety tannins that are long and beautiful. Hints of citrus to the lovely fruit. Textured and polished. A blend of 54% cabernet sauvignon, 27% merlot, 13% cabernet franc and 6% petit verdot. Try after 2024.

 
92 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau du Tertre 2019 MargauxAntonio Galloni (Vinous) bewertet den Chateau du Tertre 2019 Margaux:

The 2019 du Tertre is powerful and virile, just as it was en primeur. Black cherry, graphite, smoke, tobacco, licorice, incense and crushed rocks lend notable complexity to this decidedly brooding, potent Margaux. I have always wondered if du Tertre, which is always a bit monolithic, can be more. The château is under new ownership, so perhaps we will find out.

 
93 Punkte vom Falstaff für den Chateau du Tertre 2019 MargauxDer Chateau du Tertre 2019 Margaux am Gaumen der Falstaff-Verköstiger:

Dunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Etwas Nougat, reife dunkle Waldbeeren und schwarze Kirschen, ein Hauch von Edelholz. Saftig, komplex, feine Süße in der Textur, reife, ausgewogene Tannine, ein Hauch von Kirschen und Schokolade im Abgang, wirkt kraftvoll und anhaftend, zeigt Länge, bereits gut entwickelt, wird relativ früh zugänglich sein, ein vielseitiger Speisenbegleiter.
 
41,95 EUR
55,93 EUR pro l
Magnumflasche Chateau Lousteauneuf 2019 Medoc
90
 
Magnumflasche

95 Punkte von Yves Beck
(Flaschenbewertung)


70% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 10% Petit Verdot Welch eine Vielfältigkeit, Präzision und Frische in diesem Bouquet. Es ist von intensiven Noten von Kirschen, Grenadinen und Iris geprägt, ergänzt durch mineralische Nuancen. Der Wein ist saftig, schmackhaft und lebhaft. Seine Tannine offenbaren sich delikat und präzise, um am Gaumenende ihre Amplitude zu erreichen, wo sie fein aber kraftvoll wirken. Herrliche Gaumenaromatik und angenehme Frische bis in den Abgang. Langanhaltendes Finale. 2024-2039

 
90 Sucklingpunkte für den Chateau Lousteauneuf 2019 Medoc,James Suckling im Dezember 2021:

Vibrant young red with dark-berry, walnut and crushed-stone aromas and flavors. It’s medium-bodied with chewy tannins and a slightly austere finish. Partially made in amphora. Petit verdot and merlot. Best after 2023.


Magnumflasche
 
29,00 EUR
19,33 EUR pro l
Chateau Mangot Todeschini Distique 12 Grand Cru 2019
93+
93
94
 
93 Suckling Punkte für den Chateau Mangot Todeschini Distique 12 Grand Cru 2019James Suckling über den Chateau Mangot Todeschini Distique 12 Saint Emilion 2019:

04 Jan, 2022 – A pretty nose of dark cherries, blackberries, crushed-stones, mushrooms and walnuts. Medium-bodied with firm, chewy tannins. Layered, juicy and fruity with a spicy finish. Drink from 2024.

 
96 Punkte vom Falstaff für den Chateau Mangot Todeschini Distique 12 Grand Cru 2019im Februar 2022 bewertet:

Dunkles Rubingranat, tiefer Kern, violette Reflexe, breiterer Wasserrand. Rauchig-kräuterwürzig unterlegte schwarze Waldbeeren, ein Hauch von Lakritze und Johannisbeeren, etwas Nougat und kandierte Orangenzesten, einladendes Bukett. Saftig, straff und komplex, Brombeerfrucht, tragende Tannine, mineralisch und lange anhaftend, schokoladiger Touch im Rückgeschmack, sicheres Zukunftspotenzial.

 
93+ Punkte vom Wine Advocate für den Chateau Mangot Todeschini Distique 12 Grand Cru 2019William Kelley im April 2022:

The Mangot 2019 Todeschini Distique 12 is a special cuvée that celebrates the 12 years (and counting) that the Todeschini brothers have been working together at this estate and which blends 40% Cabernet Franc, 40% Merlot and 20% Cabernet Sauvignon to deliver a more structured, concentrated wine than the regular Mangot blend. Exhibiting aromas of dark berries, baking chocolate, violets and plums, it's medium to full-bodied, ample and lively, with a deep core of fruit that's framed by fine, powdery tannins. This shows plenty of potential.
 
37,95 EUR
50,60 EUR pro l
Chateau Grand Corbin Despagne 2019 Saint Emilion Grand Cru
93+
94
94
93
 BIO 
 
93+ Punkte vom Wine Advocate für den Chateau Grand Corbin Despagne 2019 Saint Emilion Grand CruWilliam Kelley im April 2022:

From holdings just across the border from Pomerol characterized by predominantly sandy-clay soils, the 2019 Grand Corbin-Despagne offers up aromas of plums, sweet berries and cherries mingled with raw cocoa, cigar wrapper, licorice, violets and spices. Medium to full-bodied, ample and succulent, with fine concentration, lively acids and ripe, powdery tannins, it's a beautifully balanced classic that will age with grace. François Despagne is the seventh generation of his family to steward this 28-hectare Saint-Émilion estate, located just across the border from Pomerol, and he is intent on bringing it back to the heights of which anyone who has tasted vintages such as 1929 or 1961 know it is capable.

Returning to the estate after some years researching wine microbiology, he dug 150 soil pits—discovering that the historic delimitation of parcels on the estate corresponded precisely to the underlying geology. Soils are thin sand over blue clay, and replanting favors Cabernet Franc (with an in-house massale selection)—which represented about 60% of the surface area before the 1956 frosts and subsequent replanting. Despagne has converted to organic and biodynamic farming, reducing yields, and that is translating to new levels of depth and concentration. In the winery and cellar, however, the approach is rather classical, with a tendency to work more reductively and preserve better purity of fruit (Thomas Duclos consults), emphasizing seamlessness and depth over extraction and impact. This is an estate to watch.

 
94 Sucklingpunkte für den Chateau Grand Corbin Despagne 2019 Saint Emilion Grand CruJames Suckling über den Chateau Grand Corbin Despagne 2019 Saint Emilion Grand Cru:
 
This is a very salty and spicy red with ripe berry, cherry, chocolate and dried dark mushrooms. Chalky, too. It’s full and layered with chewy, velvety tannins and a fresh finish. Citrusy undertone. Better after 2025.

 
94 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau Grand Corbin Despagne 2019 Saint Emilion Grand CruAntonio Galloni (Vinous) bewertet den Chateau Grand Corbin Despagne 2019 Saint Emilion Grand Cru:

The 2019 Grand Corbin Despagne turned out beautifully. Readers will find a big, statuesque Saint-Émilion built on vertical energy. Black cherry, plum, graphite, spice, licorice and gravel lend nuance to this explosive, potent Saint-Émilion. Gravel, scorched earth, tobacco and incense lend gravitas on the substantial finish. This is an especially powerful, earthy Saint-Émilion. Quite simply, the 2019 is a flat out stunner.

 
93 Punkte vom Falstaff für den Chateau Grand Corbin Despagne 2019 Saint Emilion Grand CruDer Chateau Grand Corbin Despagne 2019 Saint Emilion Grand Cru am Gaumen der Falstaff-Verköstiger:

Kräftiges Rubingranat, violette Reflexe, dezente Ockerrandaufhellung. Zarte Kräuterwürze, mit Edelholz unterlegte dunkle Waldbeerfrucht, etwas Lakritze. Saftig, reife Herzkirschen, feine Fruchtsüße, reife Tannine, gute Länge, ein stoffiger Speisenbegleiter mit sicherem Reifepotenzial.
 
33,95 EUR
45,27 EUR pro l
Chateau de Fieuzal rouge 2019 Pessac Leognan
92
91-93
92
 
92 Suckling Punkte für den Chateau de Fieuzal rouge 2019 Pessac LeognanJames Suckling über den Chateau de Fieuzal rouge 2019 Pessac Leognan:

Aromas of blackberries, blueberries, plums, cloves and iodine. Medium-bodied with sinewy tannins. Layered and velvety with supple and fruity character. Juicy finish. Drink from 2024.

 
92 Punkte vom Falstaff für den Chateau de Fieuzal rouge 2019 Pessac LeognanDer Chateau de Fieuzal rouge 2019 Pessac Leognan am Gaumen der Falstaff-Verköstiger:

Dunkles Rubingranat, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Ein Hauch von Edelholz, dunkle Beerenfrucht, reife Pflaumen, kandierte Orangenzesten. Mittlere Komplexität, rote Kirschen, präsente, etwas fordernde Tannine, wirkt schlank und rotbeerig im Abgang, etwas sprödes Finale.
 
33,95 EUR
45,27 EUR pro l
Chateau Fonplegade 2019 Saint Emilion
93-95
95
95
94
 BIO 
95 Suckling Punkte für den Chateau Canon 2019 Saint EmilionJames Suckling über den Chateau Fonplegade 2019 Saint Emilion Grand Cru:

Plums, dark cherries, blueberries, cedar, amber, dried herbs and baking spices on the nose. Full-bodied with plush tannins. Structured, balanced and intense. It has a polished, rich core of dark and blue fruit and a long, flavorful finish. Wait for the oak spice to integrate. Drink from 2025.

 
95 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau Canon 2019 Saint EmilionAntonio Galloni (Vinous) bewertet den Chateau Fonplegade 2019 Saint Emilion Grand Cru:

The 2019 Fonplégade is elegant, refined and full of character. Sweet dark cherry, chocolate, leather, spice, menthol and licorice build effortlessly in the glass. Fonplégade is a Saint-Émilion that emphasizes elegance over sheer power.

 
92 Punkte vom Wine Spectator für den Für den Wine Spectator verköstigte James Molesworth den Chateau Canon 2019 Saint Emilion:

Shows the thickly textured dark fruit of the vintage, with steeped plum and blackberry notes cruising through slowly, carried by alder, loam and tobacco threads. Gains nuance as it airs in the glass, showing light chalky minerality for energy and balance in the process. Approachable but no rush. Merlot and Cabernet Franc. Drink now through 2036. 3,000 cases made, 300 cases imported.

 
94 Punkte vom Falstaff für den Chateau Canon 2019 Saint EmilionDer Chateau Fonplegade 2019 Saint Emilion Grand Cru am Gaumen der Falstaff-Verköstiger:

Dunkles Rubingranat, violette Reflexe, zarte Ockerrandaufhellung. Zunächst etwas scheu, reife rote Kirschen, dezent nach Waldbeeren, feine Kräuterwürze, Mandarinenzesten, mineralischer Touch. Saftig, elegant, reife Kirschen, feine Fruchtsüße, seidige Tannine, ein Hauch von Nougat im Abgang, ausgewogener Stil, mineralisch und gut entwickelt, ein facettenreicher Speisenbegleiter mit Zukunftspotenzial und fruchtsüßem Finish.
 
43,95 EUR
58,60 EUR pro l
Chateau Clos de L Oratoire 2019 Saint Emilion
93
94
94
96
 
96 Punkte bei Jeb Dunnuck für den Chateau Clos de L Oratoire 2019 Saint Emilion Jeb Dunnuck im April 19.04.2022:

Ripe black fruit (there's some red fruit as well), tobacco leaf, damp earth, exotic flowers, and some chocolaty notes all emerge from the 2019 Clos De L'Oratoire, another beautiful wine from the Neipperg family and team. Rich, medium to full-bodied, and seamless on the palate, I love its mid-palate, it has gorgeous tannins, no hard edges, and a great finish. This is clearly a great vintage for this cuvée. Hide bottles for 4-5 years, and it's going to have 2-3 decades of longevity, and probably a gradual decline after that as well. It's beautiful.

 
94 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau Clos de L Oratoire 2019 Saint EmilionAntonio Galloni im Februar 2022:

Powerful and explosive in the glass, the 2019 Clos de l'Oratoire possesses tremendous depth and density from start to finish. Black cherry, chocolate, licorice, spice, menthol and lavender are all amplified in this potent, structured Saint-Émilion. Give it a few years to soften.

 
93 Punkte vom Wine Advocate für denWilliam kelley im April 2022:

Stephan von Neipperg's 2019 Clos de l'Oratoire has turned out very nicely in bottle, opening in the glass to reveal aromas of sweet wild berries, cherries, loamy soil and raw cocoa. Medium to full-bodied, ample and fleshy, it's broad and succulent, with lively acids, powdery tannins and a nicely defined finish. It's produced from holdings on sandy-clay soils in the northeast of Saint-Émilion.

 
94 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau Clos de L Oratoire 2019 Saint EmilionNeal Martin im Februar 2022:

The 2019 Clos de l’Oratoire is an absolute gem from Stéphan von Neipperg. The beautifully defined nose unfurls with each swirl of the glass, revealing blackberry, briar and touches of wild mint and heather, all precise and focused. The palate is medium-bodied, quite sapid and classic in style, offering fine structure, gentle grip on the finish, and touches of black pepper and clove on the aftertaste. This is excellent and well worth seeking out.

 
94 Sucklingpunkte für den Chateau Clos de L Oratoire 2019 Saint EmilionJames Suckling verköstigt den Chateau Clos de L Oratoire 2019 Saint Emilion:

Aromas of blackberries, blackcurrants, plum leaves, violets and bitter chocolate. Medium-to full-bodied with firm, compact tannins. Very solid with a dense core of dark fruit. Chewy finish. Try in 2026.

 
92 Punkte vom Wine Spectator für den Chateau Clos de L Oratoire 2019 Saint EmilionFür den Wine Spectator verköstigte James Molesworth denChateau Trotte Vieille 2019 Saint Emilion:

Shows steeped red and black currant fruit that mingles with tobacco, worn cedar and savory notes, with a streak of warm cast iron through the finish. Slightly rustic in feel but has character and range, with good energy throughout. Merlot and Cabernet Franc. Best from 2023 through 2035. 4,600 cases made, 400 cases imported.

 
93 Punkte vom Falstaff für den Chateau Clos de L Oratoire 2019 Saint EmilionDer Chateau Trotte Vieille 2019 Saint Emilion am Gaumen der Falstaff-Verköstiger:

Dunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Attraktive schwarze Waldbeernote, Herzkirschen, Brombeerkonfit, feine Kräuterwürze, kandierte Orangenzesten. Saftig, feine Extraktsüße, elegant, frische Kirschen, reife Tannine, lebendig strukturiert, mineralisch-salzig im Abgang, gutes Entwicklungspotenzial.
 
35,50 EUR
47,33 EUR pro l
Weingut Franz Keller Spätburgunder Bassgeige VDP Erste Lage Baden 2020





Kirschfruchtig, würzig, herrlich frisch und gut eingebundene Tannine - der dezente Holzeinsatz unterstützt den Sortencharekter des Spätburgunders aus diesem besonderen Terroir aufs Beste.





 
21,50 EUR
28,67 EUR pro l
Ziereisen Musbrugger Grauer Burgunder 2020
95
"Reichhaltig, raffiniert und elegant, ein vollmundiger, dichter und konzentrierter, intensiver und kräftiger Grauburgunder" lobt Stephan Reinhardt

Wie bei Ziereisen üblich genossen auch die Trauben für den Musbrugger aus der Rebsorte Grauer Burgunder eine sehr feinfühlige Behandlung. Neben der Handlese von über 40 Jahre alten Rebstöcken finden sich die Trauben im Anschluss dann auch in einer traditionellen Korbpresse wieder. Diese ermöglicht ein betont schonendes Abpressen. Dem folgt eine langsame Spontanvergärung mit eigenen Weinbergshefen in einem großen Holzbehälter. Im Anschl  uss erhält der Weißwein einen biologischen Säureabbau und ganze 20 Monate Reifezeit in Holzfässern aus heimischer Eiche. Dabei handelt es sich um bereits gebrauchte Fässer, wodurch der Holzton sehr angenehm mit den anderen Noten verwoben wird.

All das dankt der Wein dem Weingenießer mit einem ebenso komplexen wie terroirgeprägten Weinerlebnis. Die Aromen sind zurückhaltend aber umso finessenreicher. Man erkennt feine Eindrücke von Boskop-Apfel, Birnen und Aprikosen. Dank der oxidativen Reife werden diese fruchtigen Eindrücke aber sehr gekonnt begrenzt und schaffen Raum für interessante Reifetöne. Diese erinnern an Gebäck, einen feinen Holzton und als Konterpart auch an helle Blüten. Am Gaumen ist er angenehm mineralisch und schmelzig. Dank der präsenten Säurestruktur besitzt er trotz aller Kraft auch eine gute Frische. Um dieses unglaubliche Niveau des Musbrugger Grauer Burgunder nicht zu belasten, verzichten die Virtuosen von Ziereisen konsequent auf jegliche Schönung sowie Filtration vor der Abfüllung.

Natürlich eignet er sich auch ideal als Speisenbegleiter - z.B. zu sommerlichen Salaten mit nussig-cremigem Einschlag und gehaltvollen Gerichten vom Kalb. Wir sagen: Ein Grauer Burgunder wie man ihn sich schöner nicht wünschen kann!
 
95 Puntke vom Wine Advocate für den Ziereisen Musbrugger Grauer Burgunder 2020 Stephan Reinhardt ist voll des Lobes für den Ziereisen Musbrugger Grauer Burgunder 2020  (Dezember 2022):

From Pinot Gris vines almost 50 years old and vinified on the lees for about 20 months, the 2020 Grauer Burgunder Musbrugger offers a pure, deep and substantial nose of ripe fruit aromas intermingled with notes of crushed stones, herbal infusion, oatmeal, fine tannins and a hint of new oak. Rich, refined and elegant on the palate, this is a full-bodied, dense and concentrated, intense and powerful Pinot Gris with fine tannins and elegant, mineral acidity. It is very, very long and saline, with drying tannins but a rich extract and a complex aftertaste. 13.5% stated alcohol. Natural cork stopper. Tasted in November 2022
23,60 EUR
31,47 EUR pro l