Der Escarpment Pinot Noir 2015 Martinborough bildet das mittlerer Preissegment im Portfolio des Pinot-Experten Larry McKenna. Nach burgundischem Vorbild und auf höchstem Niveau vinifiziert, wird das Traubengut für diesen Pinot Noir von Hand gelesen, ohne Pumpvorgänge in den Keller gebracht, mit kellereigenen Hefen für 18 Tage vergoren, wobei der Most alle 12 Stunden von Hand untergetaucht wird, um möglichst ideal mit der Maische zu vermengen. Danach geht der Escarpment Pinot Noir 2015 Martinborough für 11 Monate in französische Eichenholzfässer, davon 30% Erstbelegung. So entsteht ein fantastisch authentischer Wein, der typisch Pinot Noir und typisch Neuseeland zugkeich ist, mit feinen roten und schwarzen Fruchtnuancen, fein integriertem Tannin, lebendiger Säure und Lagerpotential für locker 10 Jahre. Dafür gibts vom Neusselandexperten Raymon Chan satte 18.5+ Punkte! Auch die weiteren Bewertungen lassen sich sehen:

Escarpment's blended 2015 Pinot Noir represents a solid introduction to the style of founder Larry McKenna. It's earthy and savory but with a deep core of black cherry fruit. It seems a bit gentler than previous vintages, but it's still medium to full-bodied. with ample structure to support a decade or more of development. Ripe plum, cola and chocolate notes emerge on the lengthy finish.

A lower cropping season with perfect ripening conditions has delivered a polished and seamless Escarpment pinot noir with plenty of red and darker cherry fruit aromas and flavors. some bracken and undergrowth, as well as rose-like florals and woody aromas. The palate has taut and tangy redder cherry fruits, cast against an energetic, fleshy and very composed array of tannins. A terrific wine.”

“Intense, fragrant and expressive, with black cherry and dried plum notes that mingle with lavender, black tea and clove accents. A hint of dried porcino lingers on the finish. The tannins aren't shy, providing a solid backbone for the flavors.”