Bodegas Muga Torre Muga 2016
Bodegas Muga Torre Muga 2016

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Bodegas Muga Torre Muga 2016

Art.Nr.:
2022008287
2-5 Werktage 2-5 Werktage  (Ausland abweichend)
Inhalt in Liter:
0.75
Ursprungsland:
Spanien
Region:
Rioja
Lage:
Rioja Alta
Rebsorte(n):
75% Tempranillo | 15% Mazuelo | 10% Graciano
Parker Punkte:
96
James Suckling:
98
Bodenformation:
Kreideton und Schwemmlandböden
Qualitätsstufe:
DOCa
Ausbau::
18 Monate im ausschließlich neuen französischen Barrique aus Allier-Eiche gereift
Geschmack:
trocken
Verschlussart:
Naturkorken
Lagerpotenzial ab Jahrgang:
10 – 15 Jahre
dekantieren / karaffieren:
ja. karaffieren | ca. 2-3 Stunden vor dem Genuss
Trinktemperatur (in Grad °C):
16 – 18
Glasempfehlung:
Gabriel Universal Gold | Zalto DenkArt Bordeaux
Alkoholgehalt in Vol.%:
14.5
Allergene:
enthält Sulfite
Herstelleradresse / Inverkehrbringer:
Barrio de la Estación s/n26200 Haro. La Rioja
74,90 EUR

99,87 EUR pro l

inkl. 19% MwSt. zzgl. Versand

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Bodegas Muga Selección Especial 2016 Rioja
94+
95
 
Vinifizierung und Reifung:
Nach der Gärung mit einheimischen Hefen in Eichenfässern wird der Bodegas Muga Seleccion Especial 2016 für 26 Monate in neuen französischen Eichenfässern aus der hauseigenen Küferei ausgebaut. Nach der Schönung mit frischem Eiweiß wird der Wein in Flaschen abgefüllt und verbleibt anschließend für mindestens 18 Monate zur weiteren Reifung in den Kellern der Bodegas.

Verköstigungsnotiz:
Der Bodegas Muga Seleccion Especial 2016, ein Reserva, zeigt eine mitteltiefe, dichte Granat- / Schwarzkirschfarbe.
Die Nase ist komplex mit reifen, roten Beeren und schwarzen Früchten, die in den Vordergrund treten, mit einem Hauch von schwarzem Pfeffer und subtiler, cremiger, rauchiger Eiche, gefolgt von Noten von Kaffee und einem Hauch von Minze.
Der Einstieg am Gaumen ist weich und elegant und entwickelt sich mit gutem Volumen zu einem eleganten, harmonischen Mittelgaumen, der frische, reife rote Beerenfrüchte und Gewürze offenbart. Das Ganze wird von einer kraftvollen Tanninstruktur und frischer Säure untermauert.

 
94+ Punkte vom Wine Advocate für denLouis Gutiérrez zeigt sich vom Seleccion Especial 2016, verkostet am 30. Oktober 2020, angetan:

The current vintage of the red that is their first option to have with food is the 2016 Selección Especial, whose grapes are selected from terraced vineyards in the Montes Obarenes and the Sierra Cantabria, from vines averaging 35 years of age. It fermented in oak vats and matured in French oak barrels for 26 months, and it's kept in bottle for at least 18 months before it's sold. This is serious and has freshness and some restraint in the palate; it's much more expressive, floral and aromatic and with more-integrated oak than the wines from five+ years ago. It's a more elegant vintage than the 2015 and every bit as good, or a tad better. Winemaker Isaac Muga considers 2016 a very good harvest. It was bottled in April 2019. This is among the best vintages of Selección Especial. 288,000 bottles produced.
 
31,50 EUR
42,00 EUR pro l
Chateau Montviel 2019 Pomerol
95
92
92
 
 

95 Suckling Punkte für den Chateau Montviel 2019 PomerolJames Suckling über den Chateau Montviel 2019 Pomerol:

8 Jan, 2022 – This is a full-bodied and very rich Pomerol with loads of ripe-berry and chocolate character. Rich, velvety tannins and a long, muscular finish. Old style that makes me think of Pomerols from the 1950s. Look out for it. Try after 2026.




92 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau Montviel 2019 PomerolAntonio Galloni (Vinous) bewertet den Chateau Montviel 2019 Pomerol:

The 2019 Montviel is a charming, easygoing Pomerol to drink now and over the next 10-15 years. Supple, silky tannins wrap around a core of plush dark red fruit, with hints of cedar, tobacco, mint and leather that add nuance. This is nicely done.


90 Punkte vom Vinous-Team für denUnd Neal Martin (Vinous) beschreibt denChateau Montviel 2019 Pomerol:

The 2019 Montviel has an attractive raspberry preserve and crushed strawberry nose, light earthy/brown spice scents emerging with time. The palate is medium-bodied with supple tannins, fine acidity, nice structure and just a touch of white pepper on the finish. Very fine.



92 Punkte vom Wine Spectator für den Für den Wine Spectator verköstigte James Molesworth den Chateau Montviel 2019 Pomerol:

Shows the ripe and warm feel of the vintage, with cassis, plum puree and blackberry compote notes, carried by a refined and silky structure and laced with subtle anise and black tea on the finish. Nicely done. Merlot and Cabernet Franc. Best from 2023 through 2036. 2,083 cases made.



 
Nicht käuflich
Chateau La Fortune 2016 Margaux
 
Unsere Neuerscheinung im Margaux-Portfolio
Eine Perle von gerade mal etwas mehr als 2 Hektar Weinbergen.

Den verkostet Christian Balog von CB Weinhandel in Essen für Sie wie folgt: Christian Balog beschreibt den Wein wie folgt:

Der 2016er La Fortune besteht aus 58% Cabernet Sauvignon und 42% Merlot. Für mich ist dieser Wein eine kleine Sensation. Die Entdeckung machte ich auf einer Weinmesse, hier wo man wie ein kleines Trüffelschwein von Stand zu stand schlendert und auf eine AHA-Erlebnis im Glas lauert. Dieses Erlebnis stellte sich zum Glück beim La Fortune 2016 ein, gerade noch rechtzeitig um auch direkt eine kleine Menge des 2019 zu sichern. Der Geschmack ist für mich etwas untypisch Margaux, denn man hat in der Nase zwar diese satte dunkle Fruchtaromatik von Kirsche, Waldbeeren und auch florale Anklänge, aber was dem Wein so eine zusätzliche Komponente verleiht ist dieser Schoko und geröstete Nüsse Touch, nicht nur in der Nase!

Auch am Gaumen spielt er seine Reize voll aus, die Fruch ist sehr schön präsent und die Tannine sind stützend, seine feingliedrige Säure vermählt sich schön mit einer steinigen Mineralität. Der Wein ist nicht überladen aber er lässt auch nichts vermissen, tolle Neuentdeckung und wir freuen uns von nun an immer auf ein paar wenige Flaschen dieses Weins, denn die Produktion ist nie sehr gross. Gerne verleihe ich diesem Wein 93 Punkte und finde das gebotenen Preis Genussverhältnis sehr ansprechend.
 
31,95 EUR
42,60 EUR pro l
Chateau Dalem 2019 Fronsac
92-94
93
92
94
93
94
 
93 Suckling Punkte für den Chateau Dalem 2019 FronsacJames Suckling über den Chateau Dalem 2019 Fronsac:

17 Jan, 2022 – Sweet plums and berries with some lavender undertones. Medium to full body. Plenty of fruit and ripe tannins. Crushed-stone undertones. Polished and sophisticated finish. Merlot. Very attractive already, but needs two or three years to come together.

 
94 Punkte vom Vinous-Team für denNeal Martin (vinous) zum Chateau Dalem 2019 Fronsac:

The 2019 Dalem offers almost Burgundian purity on the nose, where blackberry, bilberry, crushed stone and pressed iris petal commingle. The palate is beautifully proportioned and quite saline, with fine tannins and an almost pixelated finish, which delivers superb grip and density. This is an outstanding Fronsac that will live long in the bottle. Excellent.

 
94 Punkte von Jeb Dunnuck für den Chateau Dalem 2019 FronsacJeb Dunnuck im April 2022:

Readers looking for a smoking deal in the vintage should grab bottles of the 2019 Château Dalem. This rich, medium to full-bodied, mouth-filling effort has lots of ripe darker cherry and blackberry fruit as well as tobacco, cedar pencil, and violet nuances. Rich, textured, balanced, and with a real sense of purity and class, it's ideal for enjoying over the coming 10-12, if not 15 years or so.

 
92 Punkte vom Wine Spectator für den Für den Wine Spectator verköstigte James Molesworth den Chateau Dalem 2019 Fronsac:

Sleek and taut, with chalky threads running along the edges of a core of fresh cherry puree and cassis notes. Features a subtle tobacco accent throughout, with nice cut through the finish. Merlot and Cabernet Sauvignon. Drink now through 2032. 7,000 cases made, 2,000 cases imported.

 
93 Punkte vom Falstaff für den Chateau Dalem 2019 FronsacDer Chateau Dalem 2019 Fronsac am Gaumen der Falstaff-Verköstiger:

Dunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Ockerrandaufhellung. Feine schwarze Waldbeerfrucht, dunkle Kirschen, angenehme Edelholzwürze, kandierte Orangenzesten unterlegt. Saftig, elegant und stoffig, reife Herzkirschen, feine, tragende Tannine, gute Frische und Mineralität, bleibt haften, etwas Nougat, zeigt Länge und Reifepotenzial.
 
25,95 EUR
34,60 EUR pro l
Chateau La Vieille Cure 2019 Fronsac
93
92
92
92
93
 
 
 

 
93 Suckling Punkte für den Chateau La Vieille Cure 2019 FronsacJames Suckling über den Chateau La Vieille Cure 2019 Fronsac:

11 Jan, 2022 – Vibrant nose of wild raspberries, brambleberries, lemon zest, thyme and sandalwood. It’s medium-to full-bodied with firm, tight-grained tannins and bright acidity. Vibrant and fragrant. Firm yet elegant finish. Drink after 2024.

 
92 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau La Vieille Cure 2019 FronsacNeal Martin (vinous) zum Chateau La Vieille Cure 2019 Fronsac:

The 2019 La Vieille Cure has a well-defined bouquet of lively blackberry, raspberry preserve and cedar aromas, very focused and displaying beautifully integrated oak. The palate is medium-bodied and sapid, with fine-grained tannins, and maybe a little lactic toward the finish, which reveals a smear of dark chocolate and fans out nicely on the aftertaste. An excellent Fronsac.

 
93 Punkte von Jeb Dunnuck für den Chateau La Vieille Cure 2019 FronsacJeb Dunnuck im April 2022:

A year-in, year-out best value, the 2019 Château La Vieille Cure is another winner from this château that does everything right. Revealing a deep ruby/purple hue as well as great aromatics of black cherries, tobacco leaf, spicy oak, and loamy earth, it's medium to full-bodied, perfectly balanced, has silky tannins, and a great finish. It's just an impeccably made, satisfying, classic Right Bank beauty to drink over the coming 10-12 years. Bravo!

 
92 Punkte vom Wine Spectator für den Chateau La Vieille Cure 2019 FronsacFür den Wine Spectator verköstigte James Molesworth den Chateau La Vieille Cure 2019 Fronsac:

Stylish, with crushed plum and lightly warmed cassis flavors infused gently with dark earth and tobacco accents, followed in the end by a hint of cast iron. Merlot, Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon. Best from 2023 through 2032. 5,180 cases made, 500 cases imported.

 
92 Punkte vom Falstaff für den Chateau La Vieille Cure 2019 FronsacDer Chateau La Vieille Cure 2019 Fronsac am Gaumen der Falstaff-Verköstiger:

Dunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Ockerrandaufhellung. Tabakig unterlegte schwarze Waldbeeren, reife Kirschen, ein Hauch von Edelholz, würzige Aromatik. Kraftvoll, engmaschig, saftige Pflaumenfrucht, integrierte Tannine, dunkle Schokolade, mineralisch und anhaftend, braucht noch Zeit, sicheres Reifepotenzial.


 
25,50 EUR
34,00 EUR pro l
Chateau Montviel 2016 Pomerol
94
92
 

94 Sucklingpunkte für den Chateau Montviel 2016 PomerolVerkostungsbericht vom 03. Februar 2019:

Impressive aromas of fresh summer berries. slate and toasty oak. This has a very succulent array of ripe red plums and berries and delivers a smooth. long and appealingly grainy edge of very plush. flavorful tannins. A lot to like here. A blend of merlot. cabernet sauvignon and petit verdot. Try from 2021.
 

92 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau Montviel 2016 PomerolAntonio Galloni Januar 2019:

The 2016 Montviel is supple and racy. with plenty of dark red raspberry and plum fruit pushed forward. Mocha. espresso. menthol. rose petal and sweet spice build in this opulent. inviting Pomerol. Soft contours and silky tannins add to the wine's sheer appeal. It's great to see the 2016 showing so well. Élevage here has worked beautifully.
 


 
Nicht käuflich
Chateau Meyney 2019 Saint Estephe
90-92+
94
93
92
91
 
94 Suckling Punkte für den Chateau Meyney 2019 Saint EstepheJames Suckling über den Chateau Meyney 2019 Saint Estephe:

31 Jan, 2022 – Notes of ripe blackcurrants and blackberries, vanilla, licorice and dark chocolate with touches of earthiness and nutmeg-like spice. Medium-bodied with ripe, velvety tannins and delicious fruit. Polished and refined. Try after 2023.

 
92 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau Meyney 2019 Saint EstepheAntonio Galloni (Vinous) bewertet den Chateau Meyney 2019 Saint Estephe:

The 2019 Meyney is a deep, powerful wine. It shows all the richness and intensity that are such signatures, but with that added kick of vibrancy that has become the norm in recent years. Tobacco, cedar, wild flowers, mint and incense add layers of nuance to a core of red/purplish fruit. The 2019 is beautifully done.

 
92 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau Meyney 2019 Saint EstepheUnd Neal Martin (Vinous) zum Chateau Meyney 2019 Saint Estephe:

The 2019 Meyney has a well-defined, fragrant, floral bouquet of ample red currant and cranberry fruit, touches of pencil shaving and smoke emerging with aeration, followed later by the tertiary aspect that one associates with the appellation. The palate is medium-bodied with sappy black fruit, black pepper and graphite, tightening toward the finish but still showing fine length. This is a very fine Meyney that may warrant a higher score down the line.

 
93 Punkte vom Wine Spectator für den Chateau Meyney 2019 Saint EstepheFür den Wine Spectator verköstigte James Molesworth denChateau Meyney 2019 Saint Estephe:

A solid, slightly burly version, featuring streaks of tar and bay leaf mixed with dark plum and black currant preserve flavors. The finish is underscored by a warm paving stone note, which adds cut, drive and a hint of old school. Cabernet Sauvignon, Merlot and Petit Verdot. Best from 2024 through 2036. 16,000 cases made, 1,000 cases imported.

 
91 Punkte vom Falstaff für den Chateau Meyney 2019 Saint EstepheDer Chateau Meyney 2019 Saint Estephe am Gaumen der Falstaff-Verköstiger:

Dunkles Rubingranat, violette Reflexe, dezente Randaufhellung. Reife Beerenfrucht, eingelegte Kirschen, Vanille, kandierte Orangenzesten. Mittlere Komplexität, rote Kirschen, etwas rau, wirkt zart überextrahiert, mineralisch, wird von Reife profitieren.
 
29,25 EUR
39,00 EUR pro l