Chateau Pavie Macquin


Die Lage des Weinguts Pavie Macquin:
Das Terroir Pavie Macquin zeichnet sich durch seine Lage auf einem Plateau neben dem Mondot-Hügel und am Rande der Fongaban-Verwerfung aus. Dank seiner beherrschenden Stellung reicht seine Höhe von 100 Metern über dem Meeresspiegel neben dem Hügel bis zu 65 Metern am Rande des Plateaus. Es ist ein einzelnes Stück Land und grenzt im Osten an Troplong Mondot, im Süden an Château Pavie und im Norden an Trottevieille. Wir sind daher in einer besonders hochwertigen Region in bester Gesellschaft, umgeben von drei Premiers Grands Crus Classés!

Die Böden des Weinguts Pavie Macquin:
Die Böden bestehen alle aus Kalksteinton und drücken je nach Stärke des Tons und vor allem nach ihrer Nähe zur Kalksteinschicht in einer Tiefe zwischen 20 cm und 150 cm unterschiedliche Aspekte des Terroirs durch den Rebstock aus. Die Weine von Pavie Macquin weisen daher mineralische Eigenschaften auf, die nicht immer in den tiefsten Böden auf dem Gipfel des Hügels zu finden sind. Dieses Terroir aus starkem Ton auf Kalksteinfelsen ergibt einen kraftvollen, fleischigen Wein mit Mineralität, Frische und Großzügigkeit.

Das Klima des Weinguts Pavie Macquin:
Der spätblühende Charakter des Pavie-Macquin-Terroirs ist auf die Lage seines Weinbergs auf dem Kalksteinplateau mit starkem Lehm zurückzuführen. Die starken Wasserretentionseigenschaften von Ton führen dazu, dass er sich weniger schnell erwärmt als leichte Böden und die Knospung langsamer erfolgt, wobei die Lage auf dem Plateau dieses Phänomen verstärkt. Die Qualität des Tons und die außergewöhnliche Wasserregulierung der Kalksteinplatte gleichen den „schlechten Charakter“ dieses Weingartens aus, um ein echtes „Terroir des Charakters“ zu schaffen, das wir gerne als Zisterzienser bezeichnen!

Die Reben auf dem Weinguts Pavie Macquin:
Die Rebsorten Pavie Macquin, vorwiegend Merlot, haben in starken Lehmböden ihre perfekte Heimat gefunden. Die Melasseböden in Kombination mit Kalkstein geben den Weinen Kraft und Spannung sowie eine tiefe Fleischigkeit. Die uralten kalkhaltigen kolluvialen Böden verleihen einen Hauch von Leichtigkeit, während die mineralische Spannung des Kalksteins erhalten bleibt. Der Cabernet Franc befindet sich an seinem richtigen Platz auf Kalksteinböden mit blankem Gestein, die sich schneller erwärmen, sodass die Rebsorte ihre ganze Exzellenz entfalten und der Mischung ihr „Rückgrat“ und ihre Komplexität verleihen kann. Der Wein wird mit 2% altem Cabernet Sauvignon abgerundet. Die neuen Plantagen haben eine höhere Dichte. Um Spitzenleistungen zu gewährleisten, stammt der Cabernet Franc aus einer internen Massenselektion und wird auf den wärmsten Parzellen mit einem bestätigten Kalksteincharakter gepflanzt.
 
Chateau Pavie Macquin 2016 Saint Emilion
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98 Punkte Vinous / Galloni für den Chateau Pavie Macquin 2016 Saint EmilionAntonio Galloni Januar 2019:

The 2016 Pavie Macquin is a total stunner. Rich, lush and inviting, the 2016 is a drop-dead gorgeous beauty. Sweet red cherry, plum, rose petal, lavender and mint are all given an extra kick of allure by silky tannins that caress the palate from start to finish. There is a level of precision and nuance here that is simply breathtaking. The purity of the fruit is just mind-boggling.
 
96 Parker Punkte für den Chateau Pavie Macquin 2016 Saint EmilionLisa Perrotti Brown im November 2018:

Deep garnet-purple in color, the 2016 Pavie Macquin charges out of the glass with gregarious black cherries, warm blackberries and wild blueberries scents followed up by loads of red roses, baking spices, cedar chest and unsmoked cigars sparks plus a waft of wild thyme. Medium to full-bodied, the palate is an exercise in poise, revealing layer upon layer of cherries and berries flavors and tons of savory nuances, framed by firm yet exquisitely ripe tannins, finishing very long.
 
97 Sucklingpunkte für den Chateau Pavie Macquin 2016 Saint EmilionVerkostungsbericht vom 03. Februar 2019:

This is very linear and driven with a precise and driven center palate. Full-bodied, tight and compact. Energetic and well formed. Give it at least five years. Try from 2024.
 
95 Punkte vom Vinous-Team für den Pavie Macquin 2016Vinous / Neal Martin Januar 2019:

The 2016 Pavie Maquin, matured in 50% new oak, has a rich, opulent bouquet that doles out layers of black cherry and boysenberry fruit, then finds more refinement and draws everything back once you’ve been seduced. The palate is medium-bodied with grainy tannin, grippy in the mouth, with a masculine, minerally finish and a saline aftertaste. Comparing two bottles, one at the London UGC and one at the château, I found that the latter displayed more detail and nuance. 14.5% alcohol.
 

noch 4 Flaschen verfügbar


 
87,63 EUR
116,84 EUR pro l
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Chateau Pavie Macquin 2015 Saint Emilion
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Chateau Pavie Macquin 2015 Saint Emilion mit 97 Punkten bei VinousAntonio Galloni bewertet den Pavie Macquin 2015 im Februar 2018 wie folgt:

One of the highlights of the vintage, the 2015 Pavie Macquin is positively stellar. A veritable explosion of super-ripe red cherry, rose petal and mocha makes a strong opening statement. Silky on the palate, with soft tannins and tons of sheer exoticism, the 2015 is stunningly beautiful. All of the signatures of the site are turned up to the maximum in this vivid, head-spinning wine from estate manager Nicolas Thienpont and his team. Don't miss it!

 
Chateau Pavie Macquin 2015 mit 98 Punkten bei James SucklingJames Suckling bewertet den Chateau Pavie Macquin 2015 am 02.02.2018 wie folgt:

So much violet and lilac aromas to this with blackberry and blueberry character, too.
Full-bodied and delivering limestone, chalk and lavender on the palate.
Great structure, too. Needs four or five years to soften.

Better in 2022.

 
86,76 EUR
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Chateau Pavie Macquin 2017 Saint Emilion
TOP
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Bereits Eingetroffen.
 
 
95 Sucklingpunkte für den Chateau Pavie Macquin 2017 Saint Emilion James Suckling bewertet den Chateau Pavie Macquin 2017 Saint Emilion im Dezember 2019:

A mouth-filling wine with supple and complete tannins that are caressing and engaging. Fascinating aromas and flavors of blackberries, iodine and violets. Extremely long and beautiful. Wait until 2024.


95 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau Pavie Macquin 2017 Saint EmilionAntonio Galloni im März 2020:

The 2017 Pavie Macquin is a rich, deep and super-expressive wine with remarkable persistence. As always, Pavie Macquin is a potent Saint-Émilion, but the 2017 has terrific energy as well. In 2017, Pavie-Macquin is not as forthcoming in its youth as it can be, and is going to need a few years in bottle to truly come together. A bit of time in the glass brings out very pretty floral top notes and rich, sensual fruit that is such a signature of this site. Tasted three times.

97 Punkte vom Wine Advocate für den Chateau Pavie Macquin 2017 Saint EmilionLisa Perrotti Brown im März 2020:

Deep garnet-purple in color, the 2017 Pavie Macquin comes charging out of the glass with exuberant scents of warm black cherries, blackberry pie and wild blueberry coulis plus hints of menthol, licorice, candied violets and charcuterie. Medium-bodied, the palate is an exercise in precision and poise, featuring a beautiful frame of wonderfully ripe, very fine-grained tannins and bold freshness, finishing very long and multilayered. Simply stunning! The blend here is 80% Merlot and 20% Cabernet Franc. It was aged for 16 months in French oak barrels, 70% new.

 
74,57 EUR
99,43 EUR pro l
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Chateau Pavie Macquin 2018 Saint Emilion
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97-98 Sucklingpunkte für den Chateau Pavie Macquin 2018 Saint EmilionJames Suckling bewertet den Chateau Pavie Macquin 2018 Saint Emilion wie folgt:

This is a decadent and beautiful young wine with wild aromas and flavors of meat, wet earth and plums. Very complex. Full-bodied yet soft and very velvety. The tannins melt into the wine, as if they aren’t there. Extremely long finish. 78 per cent merlot, 20 per cent cabernet franc and two per cent cabernet sauvignon.

95-98 Punkte vom Wine Spectator für den Chateau Pavie Macquin 2018 Saint EmilionJames Mothels bewertet den Chateau Pavie Macquin 2018 Saint Emilion wie folgt:

Packed with very expressive boysenberry and red currant paste aromas and flavors, this is dense and fleshy in feel, but has the energy to easily carry it off. Lots of chalky cut on the long finish. Rock-solid.



95-97 Punkte vom Wine Advocate für den Chateau Pavie Macquin 2018 Saint EmilionLisa Perrotti Brown bewertet den Chateau Pavie Macquin 2018 Saint Emilion wie folgt:

The 2018 Pavie Macquin is deep garnet-purple colored and a little closed to begin, slowly revealing subtle notions of dark chocolate, candied violets and rose hip tea over a core of plum preserves, blueberry compote and cherry coulis plus wafts of woodsmoke and crushed stones. Full-bodied, the palate has a seriously impressive structure of ripe, firm, velvety tannins and bold freshness carrying off all that rich black fruit, finishing very long and mineral laced.

92-95 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau Pavie Macquin 2018 Saint EmilionAntonio Galloni bewertet den Chateau Pavie Macquin 2018 Saint Emilion wie folgt:

The 2018 Pavie Macquin is terrific. Ample, creamy and flamboyant, Pavie Macquin possesses extraordinary richness and intensity. Super-ripe dark cherry, raspberry, chocolate, spice, new leather, lavender and violets build in a wine of real pedigree. To be sure, Pavie Macquin is a big wine that is going to need a number of years in bottle to be at its best. The flamboyant style may not appeal to every palate. Today, the new oak is a bit imposing, but elevage should take care of that. Tasted three times.

CB Weinhandel bewertet den Chateau Pavie Macquin 2018 Saint Emilion wie folgt:
Cuvee: 78 Merlot / 20Cabernet Franc / 2 Cabernet Sauvignon Erntezeitpunkt: zwischen 20. September und 12. Oktober Dicht und kompakt, die Nase ist total klar und von Frucht getragen, auch hier spieln schöne florale Anklänge mit, kein störendes Holz, frische Geruchseindrücke die an Minze erinnern. Im Mund hat er viel Kraft, doch alles bleibt sehr vital und frisch. Sehr langes Finale! und vergibt ihm 96-98 Punkte.


 
77,89 EUR
103,85 EUR pro l
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Chateau Pavie Macquin 2019 Saint Emilion
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Die Bordeaux Subskription 2019 - Primeurs 2019
 
98-99 Sucklingpunkte für den Chateau Pavie Macquin 2019 Saint Emilion James Suckling bewertet den Chateau Pavie Macquin 2019 Saint Emilion im Juni 2020:

Really classy red, offering blueberries, minerals, salt, limestone and light fresh herbs. It’s full-bodied, but so refined. Fine layers of fruit and tannins. It’s like millefeuille. The 2018 is more exuberant, but I love the elegance and structure here. Subtle and complex. 78% merlot, 20% cabernet franc and 2% cabernet sauvignon.
 
95-97 Punkte vom Wine Advocate für den Chateau Pavie Macquin 2019 Saint Emilion Lisa Perrotti Brown bewertet den Chateau Pavie Macquin 2019 Saint Emilion im Juni 2020:

Composed of 78% Merlot, 20% Cabernet Franc and 2% Cabernet Sauvignon, the 2019 Pavie Macquin was harvested from the 23rd of September to the 11th of October. Yields were 47 hectoliters per hectare this year with about 90% of the production going into the grand vin. Deep garnet-purple in color, the wine opens with the most tantalizing perfume of lavender, lilacs and forest floor, giving way to a core of crushed blackberries, baked plums and blueberry preserves plus wafts of licorice and bay leaves. The full-bodied palate offers layer upon layer of black fruits and earthy nuances, sporting a solid structure of firm, grainy tannins and tons of freshness, finishing with great length and depth. About 5,500 cases are anticipated to be made.
 
95-97 Punkte vom Vinous-Team für den Chateau Pavie Macquin 2019 Saint Emilion Neal Martin bewertet den Chateau Pavie Macquin 2019 Saint Emilion im Juni 2020:

The 2019 Pavie Macquin feels very tight on the nose at first and certainly from my sample bottle, I allowed it 15-20 minutes to open. Eventually it reveals very intense scents of black cherries, cassis and crushed violet, touches of blood orange in the background. The palate has a satin-like texture, almost Vosne-Romanée-like, with extraordinarily pure blue and black fruit. Seamless! There is fine tension on the finish with impressive persistence. This is a seriously good Pavie-Macquin from Nicolas Thienpont and his team.


 
63,26 EUR
84,35 EUR pro l
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