
Chateau Gazin 2015 Pomerol

Lots of cedar. tea-leaf and hazelnut character and ripe fruit aromas. Citrus peel. too. Full body. round and juicy tannins and a flavorful finish. Smoky undertone. This is structured and so complex.
Drink in 2023.

Medium to deep garnet-purple in color. the 2015 Gazin is scented of baked plums. Christmas cake. mincemeat and plum preserves with hints of chocolate box. coffee. tapenade and smoked meats. Medium to full-bodied with mouth-filling baked berries and savory layers. it has firm. chewy tannins and a long finish.
94-96 Parker Punkte
Neal Martin bewertet den Chateau Gazin 2015 im April 2016:
The 2015 Gazin has a perfumed bouquet with layers of black cherry. raspberry coulis and truffle scents. more welcoming and sensual than the wines a decade ago from barrel when they intermittently felt under-ripe. There is none of that here for sure. The palate is medium-bodied with sappy black fruit on the entry. There is excellent structure here. a masculine Gazin with plenty of grip. counterbalanced by abundant tertiary. tobacco-tinged black fruit. There is real salinity towards the finish. completing a superb wine by Nicolas de Bailliencourt and his team. Do not overlook this Pomerol. It is one of the subtler expressions of the 2015 vintage and one that I am sure will develop beautifully in cask.
18 / 20 Punkte
Rene Gabriel bewertet den Chateau Gazin 2015 wie folgt:
Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Dunkelbeeriges Bouquet mit einer schwarzkörnigen Pfefferwürze. Brombeerstauden. wirkt tiefgründig und vielleicht hat er gerade deshalb noch keine Lust sich nasal allzu intensiv zu offenbaren. Im Gaumen zeigt er dann Grösse und Erhabenheit. die Cabernetminderheit macht sich bemerkbar und beschert dem Wein Fleisch und Adstringenz. Er wirkt noch wenig entwickelt und scheint ein Spätzünder zu werden. Das Alterungspotential dürfte aber sehr beachtlich sein. Ich schätze ihn mindestens so gut wie seinen eigenen 2010er ein. Kann noch zulegen.
91-94 Punkte
Winespectator bewertet den Chateau Gazin 2015 wie folgt:
Neal Martin bewertet den Chateau Gazin 2015 im April 2016:
The 2015 Gazin has a perfumed bouquet with layers of black cherry. raspberry coulis and truffle scents. more welcoming and sensual than the wines a decade ago from barrel when they intermittently felt under-ripe. There is none of that here for sure. The palate is medium-bodied with sappy black fruit on the entry. There is excellent structure here. a masculine Gazin with plenty of grip. counterbalanced by abundant tertiary. tobacco-tinged black fruit. There is real salinity towards the finish. completing a superb wine by Nicolas de Bailliencourt and his team. Do not overlook this Pomerol. It is one of the subtler expressions of the 2015 vintage and one that I am sure will develop beautifully in cask.
18 / 20 Punkte
Rene Gabriel bewertet den Chateau Gazin 2015 wie folgt:
Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Dunkelbeeriges Bouquet mit einer schwarzkörnigen Pfefferwürze. Brombeerstauden. wirkt tiefgründig und vielleicht hat er gerade deshalb noch keine Lust sich nasal allzu intensiv zu offenbaren. Im Gaumen zeigt er dann Grösse und Erhabenheit. die Cabernetminderheit macht sich bemerkbar und beschert dem Wein Fleisch und Adstringenz. Er wirkt noch wenig entwickelt und scheint ein Spätzünder zu werden. Das Alterungspotential dürfte aber sehr beachtlich sein. Ich schätze ihn mindestens so gut wie seinen eigenen 2010er ein. Kann noch zulegen.
91-94 Punkte
Winespectator bewertet den Chateau Gazin 2015 wie folgt:
Ripe. rounded and inviting in feel. with a red licorice frame around a core of plum sauce and cherry preserves. A touch of alder peeks out on the finish. as this has yet to digest the oak. but the pieces are in place for a rock-solid Pomerol. Score range: 91-94 –JM
17 Punkte
Jancis Robinson bewertet den Chateau Gazin 2015 wie folgt:
Bright crimson. Appetising and savoury on the nose. Much drier than most Pomerols. Racy and mineral.
17 Punkte
Jancis Robinson bewertet den Chateau Gazin 2015 wie folgt:
Bright crimson. Appetising and savoury on the nose. Much drier than most Pomerols. Racy and mineral.