Erst der zweite Jahrgang, aber schon einer der ganz großen Weine der Appellation - vom historischen Weinberg an den Ausläufern des Monte Toloño
Remelluri beschreiben den Wein so: "2018 war ein außergewöhnliches Jahr. Yjar erinnert uns an die feinsten Tannine, die wir in den historischen Weinen von 1964 finden konnten. Er ist raffiniert und lebendig mit mit einem perfekten Sinn für Harmonie, aromatisch und subtil zugleich, mit einem seidigen Gaumen und samtigen Tanninen. Er vereint Kraft und Eleganz. Der Jahrgang 2018 ist das, wovon jeder Winzer einmal im Leben träumt." Und die internationale Kritikerschaft stimmt ein. Jane Anston etwa zeigt sich begeistert von der Komplexität und dem Nuancenreichtum des Telmo Rodriguez Remelluri Yjar 2018 Rioja. 98 Punkte. Für den Decanter gibt Georgina Hindle dem erst zweiten Jahrgang dieses Einzellagen-Cuvée von Telmo Rodriguez 97 Punkte und lobt mit den Attributen "berauschend und verfüherisch", "charaktervoll und kontemplativ - "ein herrlicher Wein". Schließlich auch 96 Punkte von Lisa Perrotti-Brown MW, die die klare Fruchraromatik, das reife und feinkörnige Tannin sowie die fantastische Spannung hervorhebt.
Den Telmo Rodriguez Remelluri Yjar 2019 Rioja beschreibt William Kelley wie folgt:
The 2019 Yjar is the third vintage of this top-of-the-range wine, which is designed for the international market and sold through the négociant system of Place de Bordeaux. It's a blend of Tempranillo, Garnacha, Graciano and other grapes from 3.8 hectares of selected plots from the Remelluri vineyards, which were cropped from a challenging year with frost. This feels young but already very Rioja, marked by the Garnacha, which represented around 30% of the bottled blend. It's tense and has abundant but fine-grained tannins, a little Italian in style. They kept a lower alcoholic degree in 2019, a moderate 14%, and the wine comes through as very elegant. This has to be my favorite vintage of Yjar. It spent 30 months in barrels of different sizes and foudres. 9,049 bottles were filled in June 2022.
Den Telmo Rodriguez Remelluri Yjar 2019 Rioja beschreibt James Suckling wie folgt:
A more fragrant Yjar this year, more peppery and lifted. Chalk, pepper and mezcal-like herbs with hints of cedar and cocoa powder to the blueberries. Super refined tannins tread carefully on the medium- to full-bodied palate with great juiciness and a long, polished finish. An intrinsic expression. Already delicious now, but will hold, too.
Den Telmo Rodriguez Remelluri Yjar 2019 Rioja beschreibt der Decanter wie folgt:
The third vintage by oenologist-winemaker Telmo Rodriguez, the 3.8-hectare, single-vineyard cuvée from the limestone foothills of the Sierra de Toloño in Rioja Alavesa is made from a massal selection of Tempranillo, Graciano, Garnacha, Granegro and Rojal. A lovely bright pink-red colour in the glass. Supple and succulent, smooth and round, such a lifeforce on show, a step up slightly from last year - clearly so energetic, forward and sleek. This is defined and powerful no doubt, this is packing a punch in terms of intensity this year, focussed and spiced, the heat and oak come through strongly, but it manages to stay the right side of too much, giving direction and force with lashings of cooling minerality, dried herbs and floral touches. A great wine, joyous, bright, enveloping and high toned. It pulls the palate from black and red fruits to toasted spice, cinnamon, vanilla, blackcurrants and kirsch. Complex and compelling, Yjar always leaves a smile on my face wanting to try another glass and this is no exception.