Christian Balog beschreibt den Wein wie folgt:
95-97 Punkte. Die Nase zwigt dich voluminöser als beim La Mission. Mehr von der Cabernet Characteristik. Am Gaumen saftig mit einer sehr angenhemen Harmonie der Komponenten, alles gestützt von einer vitalen Säure. Gute Aromatische Länge im kraftvollen umd langen Finale.
The 2023 Haut-Brion exhibits a more Cabernet-inflected personality than the richer 2022, offering up a deep but youthfully reserved bouquet of dark wild berries, licorice, smoke and pencil lead mingled with notions of cigar wrapper, nicely integrated new oak and spices. Full-bodied, deep and velvety, it’s layered and concentrated, with a deep core of fruit structured around abundant but velvety tannins, concluding with a long, controlled finish. Somewhat reminiscent of the estate's successful 2006, it's a blend of 52.3% Merlot, 38.6% Cabernet Sauvignon and 9.1% Cabernet Franc.
This is tight, yet so upright and proper, with a vertical line of fine tannin that runs true and deep. It’s medium- to full-bodied with an exquisite texture and a long, structured finish. 52.3% merlot, 38.6% cabernet sauvignon and 9.1% cabernet franc.
Jeb Dunnuck (Jeb Dunnuck) : 96-98 / 100 The Grand Vin 2023 Château Haut-Brion checks in as 52.3% Merlot, 38.6% Cabernet Sauvignon, and the rest Cabernet Franc. It's more focused and tight compared to its sibling, the La Mission Haut-Brion, but it has riveting purity in its black raspberry, currant, smoke, leafy tobacco, and scorched earth-like aromas and flavors. It's rich and full-bodied, with building tannins and a level of purity that's just about off the charts. As with most vintages of Haut-Brion, it should be given at least a decade of bottle age.
Der Haut-Brion 2023 präsentiert sich als ein herausragender Wein von überragender Qualität. Antonio Galloni von Vinous vergibt ihm eine Bewertung von 95-97/100 und beschreibt ihn als sensationell. Seidige, weiche Tannine umgeben einen Kern aus schwarzen Früchten, Kies, Schokolade, Nelken und Lakritze, der sich zu einem starken, opulenten und bezaubernden Wein entwickelt. Exotisch und rassig, mit bemerkenswerter Eleganz, hat dieser Wein ein enormes Potential. Ein besonders sinnliches und nahtloses Erlebnis bietet der Haut-Brion 2023. Alles, was dieser Wein benötigt, ist Zeit – wahrscheinlich eine beträchtliche Menge davon, insbesondere für jene Leser, die ein intensives Haut-Brion-Erlebnis suchen. Neal Martin von Vinous vergibt dem Haut-Brion 2023 eine Bewertung von 96-98/100 und beschreibt ihn als einen Wein mit beeindruckender Energie. Dieser Wein wurde zur gleichen Zeit wie La Mission Haut-Brion geerntet, allerdings wurden die Trauben einen Tag später am 6. Oktober gepflückt. Das Bouquet ist weniger unmittelbar als bei La Mission und die Frucht ist etwas dunkler: schwarze Johannisbeere, Wacholder, Anklänge von schwarzer Olive und ein leichtes Zedernaroma. Am Gaumen präsentiert sich der Haut-Brion mittelkräftig mit feiner Griff und Spannung. Er strahlt eine enorme Energie aus und präsentiert eine Kakophonie von Aromen, die zu einem komplexen und anhaltenden Finish führen, das im Mund verweilt. Dieser Grand Cru Classé besitzt echtes Prestige und wird sicherlich über 30 bis 40 Jahre Trinkgenuss bieten. Der Haut-Brion 2023 ist ein Wein von außergewöhnlicher Eleganz, mit verführerischen Aromen und einer eindrucksvollen Struktur, der mit Sicherheit Liebhaber und Kenner von hochwertigen Weinen begeistern wird.
Deep garnet, opaque core, purple reflections. Delicate spicy nuances, a hint of herb- al savouriness, bitumen, blackberryish fruit, subtle hint of liquorice, multi-faceted bouquet with a touch of fine oak. Complex on the palate, full-bodied and taut, fine red cherry notes, integrated with supporting tannins, freshly structured, mineral and salty; a long-distance runner.
The Wine Cellar Insider (Jeff Leve) : 97-99 / 100 Even the nose is vibrant this year. You instantly sense it in the perfume with its flowers, red currants, smoke, spice, and cherries. The wine is powerful, yet reserved, long, intense, silky, and vivacious. The fruit has this lift that elevates on the palate. There is richness, elegance, and purity here. But, what is most striking is that on the palate, the wine moves in every direction, covering both sides, as well as the roof of your mouth as the wealth of fruit lingers for over 60 seconds. Part of the success of the vintage is due to July, with its cloudy skies, providing protection from the sun, helping to keep alcohol levels down. There is also less green harvesting taking place this year. It is important to note that not only are the harvest dates becoming earlier here, they are also finishing later. More attention is paid to finding phenolic maturity on a parcel by harvest basis, adding nuance and balance. In the cellars, the extraction was soft, at lower temperatures, adding the elegance in the wine. The wine blends 52.3% Merlot, 38.6% Cabernet Sauvignon, and 9.1% Cabernet Franc, 14.6% ABV. 3.7 pH. Harvesting took place, September 4 - October 4. Only 42% of the harvest was placed into the grand Vin. Drink from 2030-2065.