Der Rosso di Montalcino zeigt in 2018 ein beeindruckendes Zusammenspiel zwischen Eleganz. Körper und Komplexität. Grund dafür sind neben der langsamen und ausgedehnten Traubenreife auch die hervorragenden Reifebedingungen im Herbst. Hier haben ideale Temperaturwechsel zwischen Tag und Nacht die Ausbildung komplexer Aromenstrukturen begünstigt. Der Rosso eröffnet mit charmanten Fruchteindrücken. die vornehmlich an saftige Kirschen erinnern. Zudem entfalten sich auch Aromen von Veilchen und Pflaumen. Am Gaumen fällt zunächst das elegante Tanningerüst auf. welches das Geschmackserlebnis sehr gut zur Geltung bringt und in einen langen und ebenfalls eleganten Abgang mündet.
Ein Rosso. der an die Qualitäten so mancher Brunellos heranreicht!
Monica Larner 15. Oktober 2020:
There is a lot of buzz surrounding the untapped potential of the Rosso di Montalcino appellation. so when you get a new wine from a headline estate like Casanova di Neri. you can really start to bank on that potential. The hope is that many more will forge forward in this direction. giving greater definition and identity to this Brunello-adjacent entry-level wine. The Casanova di Neri 2018 Rosso di Montalcino Giovanni Neri offers a pure window onto Sangiovese from this hamlet in southern Tuscany. Indeed. the grape here is called Brunello or "Sangiovese Grosso" precisely because it tends to offer dark ("bruno") fruit flavors and rich intensity in its most natural state. This is a naked and transparent wine that allows you to accurately taste the so-called bruno in Sangiovese without too many extra bells or whistles. There are savory and wild characteristics with forest fruit. bitter almond. dried herb and balsam herb. That initial wave of aromatics is followed by tilled earth and subtle spice. The wine is named after Giacomo Neri's father. who shares the name Giovanni with his grandson. This inaugural vintage celebrates the estate's 50th anniversary.