Ornellaia Le Serre Nuove 2018 Bolgheri
Le Serre Nuove dell Ornellaia DOC Bolgheri 2018

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Le Serre Nuove dell Ornellaia DOC Bolgheri 2018

Art.Nr.:
2021005984
restlos ausverkauft  (Ausland abweichend)
Inhalt in Liter:
0.75
Ursprungsland:
Italien
Region:
Toskana
Lage:
Bolgheri
Rebsorte(n):
33% Cabernet Sauvignon | 32% Merlot | 18% Cabernet Franc | 17% Petit Verdot
Parker Punkte:
93
James Suckling:
95
Vinous:
93
Qualitätsstufe:
DOC
Ausbau::
15 Monate im Barrique gereift. davon 25% neu
Geschmack:
trocken
Verschlussart:
Naturkorken
Lagerpotenzial ab Jahrgang:
5 – 10 Jahre
dekantieren / karaffieren:
ja. karaffieren | 1-2 Stunden vor dem Genuss
Trinktemperatur (in Grad °C):
16 – 18
Glasempfehlung:
Gabriel Universal Gold | Zalto DenkArt Bordeaux
Alkoholgehalt in Vol.%:
14.0
Allergene:
enthält Sulfite
Herstelleradresse / Inverkehrbringer:
Ornellaia e Masseto Società Agricola S.r.l.Località Ornellaia. 191 – Bolgheri – 57022 Castagnetto Carducci – Livorno – Italia
Nicht käuflich

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Ornellaia 2019 Magnum il Vigore
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Ornellaia 2019 Bolgheri Superiore DOC mit 97 Punkten bei James Suckling ausgezeichnetVerkostungsnotiz James Suckling vom April 2022:

The aromas of blackcurrants, fresh basil and thyme, as well as cedar and sandalwood are so attractive. It’s full-bodied and very linear with tight tannins that draw you down the length of this young wine. Wet-earth and cool-stone undertones. It’s solid and so structured. A classic Ornellaia for the cellar. Try after 2027.

 
97 Punkte vom Wine Advocate für den Ornellaia 2019 Bolgheri Superiore DOCVerkostungsnotiz von Monica Larner vom Mai 2022:

This is a beautiful expression of coastal Tuscany and the sunny Mediterranean. The Ornellaia 2019 Bolgheri Superiore Ornellaia (a blend of 62% Cabernet Sauvignon, 31% Merlot, 4% Cabernet Franc and 3% Petit Verdot) pours from the bottle with a specific darkness that has elements of both inky saturation and ruby highlights. The wine is saturated and rich—this is something you notice off the bat—but it also reveals a pleasing lightness or grace that is transmitted to both the bouquet and the palate. Dark fruit, pressed blackberry and plum mingle with more substantial aromas of spice, leather and sweetly cured tobacco. The tannins are beautifully managed, and the wine sports considerable heft and density on the palate that drives a very long and pleasurable mouthfeel.

 
97 Punkte von Jeb Dunnuck für den Ornellaia 2019 Bolgheri Superiore DOCJeb Dunnuck im Juni 2022:

The 2,000-case 2019 Ornellaia checks in as a blend of 62% Cabernet Sauvignon, 31% Merlot, 4% Petit Verdot, and the rest Cabernet Franc. It's a gorgeous wine in every facet, offering a translucent ruby hue as well as a gorgeous bouquet of redcurrants, black cherries, tobacco, dried herbs, and loamy earth. Medium to full-bodied on the palate, it has remarkable purity as well as depth, spot-on balance, ripe, building, yet perfectly integrated tannins, and a great, great finish. This is a wonderfully complete, balanced, ripe yet elegant Ornellaia that will cruise for 30+ years in cold cellars.

Magnum in 1er OHK
 
599,95 EUR
399,97 EUR pro l

Dieses Produkt ist z.B. kompatibel zu:

Tenuta San Guido Guidalberto IGT Toscana 2019
TOP


93 Sucklingpunkte für denJames Suckling notiert am 6. September 2021 für den 2019 Jahrgang:
Plum, currant and fresh-herb aromas follow through to a medium to full body, firm and silky tannins and a long, linear finish. It’s clear and already delicious, but another year or two will improve it.




 

93 Punkte vom Falstaff für denOthmar Kiem und Simon Staffler verkosteten den 2019er Guidalberto am 27.08.2021:

Elegantes, dunkles Rubinrot. Öffnet sich auf zart speckigen Nuancen, dann nach reifen Himbeeren und Kirschen, im Nachhall nach zart erdigen Nuancen und Waldbeeren. Am Gaumen mit viel Grip und saftigem Tannin, hat salzigen Unterton, in sich gut abgestimmt, mit Nachdruck.


 

 

 
36,90 EUR
49,20 EUR pro l
Poggio alle Gazze 2018 Tenuta dell Ornellaia


Der Poggio alle Gazze 2018 Tenuta dell Ornellaia bietet in der Nase intensive Aromen von hellfleischigen Früchten auf. Diese werden sehr feingliedrig von zarten Vanillenoten bereichert. Im Mund ist er zugleich ausladend und weich. ein echter Charmeur eben. Dabei hat dieser edle Weißwein aber auch einen großen Reichtum und ein kraftvolles Geschmacksbild. das in ein frisches Finale mit großer Länge überleitet.
 

Die Bewertungen der Fachpresse stehen noch aus. Im Folgenden finden Sie die Punkte für den Jahrgang 2016.

92 Punkte James Suckling für den Poggio alle Gazze 2016 Tenuta dell OrnellaiaVerkostungsnotiz von James Suckling für den Jahrgang 2016 vom 16. Juni 2019:
 
Attractive aromas of dried peaches. apples and white pepper with hints of hot stones. following through to a medium to full body. layers of fruit and a fresh and clean finish. I like the brightness and salinity. Drink now.


92+ Punkte Wine Advocate für den Poggio alle Gazze 2016 Tenuta dell OrnellaiaVerkostungsnotiz von Monica Larner für den Jahrgang 2016 vom 06. September 2018:

This is a terrific vintage for white wines along the Tuscan coast. and the 2016 Poggio alle Gazze dell'Ornellaia absolutely hits all the high notes. The blend sees anywhere from 70% to 80% Sauvignon Blanc with Viognier and Vermentino in supporting roles. Every once in a while. a dash of Verdicchio is thrown in for good measure. Some 35.000 bottles are produced. This wine is beautifully snappy. tonic and fresh. The effect is especially successful in terms of the palate. where the wine revives and refreshes but not in a banal way. There is enough complexity here—with passion fruits. garden greens. spring flowers and sweet almonds—to keep your attention. sip after sip. This is a profoundly inviting and satisfying wine.


 
Nicht käuflich
Ornellaia 2020 Bolgheri Superiore DOC La Proporzione
95-97
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95-97 Punkte vom Wine Advocate für den July 2022 Monica Larner:

Tasted from barrel, the 2020 Bolgheri Superiore Ornellaia will be presented in the fall but won’t hit the market until spring of the following year. This is a beauty, so generous and opulent with fully seamless transitions. The wine’s traditional blend is mostly Cabernet Sauvignon and Merlot with tiny percentages of Cabernet Franc and Petit Verdot, although this warm vintage makes due with a pinch less of the Cabernet Sauvignon. Fruit is selected across 107 hectares of Ornellaia vines, although the estate recently purchased an additional eight hectares next to Guado al Tasso in Castagneto Carducci, with terraces and vines aged between 15 and 28 years old. This broad and generous expression has a beautiful quality of fruit and oak that speaks to the very best of Italian winemaking.

 


96 Punkte bei Jeb DunnuckJanuar 2023:
The 2020 Ornellaia is 50% Cabernet Sauvignon, 28% Merlot, and the rest Cabernet Franc and Petit Verdot, raised in 70% new French oak for 18 months, with another 12 months in bottle prior to release. Flush with herbs and menthol, blackberry, and cedar, it is full bodied and fills the sides of the mouth with rounded fruit of luxurious plum, black cherry, and toast, with supple and velvety tannins. Drink 2026-2046.

 
249,00 EUR
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Tenuta Luce La Vite Lucente 2019 je Flasche 28.90€
92
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Himbeere, Sauerkirsche und Vanille, weiche Tannine und angenemhe Frische - der Lucente repräsentiert den fruchtigen und gefälligen Stil der Tenuta

Nach einem kalten, sonnigen Winter wartete der Frühling mit niedrigen Temperaturen und vermehrten Niederschlägen auf, wodurch beträchtliche Wasserreserven im Erdreich gebildet werden konnten. Der daraus resultierende geringe Lichteinfall im Zusammenhang mit dem vielen Regen führte wiederum dazu, dass der Vegetationszyklus der Pflanzen etwas später eintrat. Die Blüte setzte erst Ende Mai, Anfang Juni ein. Das weitere Wachstum verlief in den üblichen Bahnen, der Sommer war heiß, jedoch blieben Spitzentemperaturen aus; Ende Juli, Anfang August regnete es vereinzelt. Die milden Temperaturen im September und die ausreichenden Wasservorräte sorgten dafür, dass die Trauben langsam und regelmäßig reifen konnten.
 
 
92 Punkte vom Wine Advocate für denMonica Larner zum Tenuta Luce La Vite Lucente Toscana IGT 2019

A blend of 75% Merlot and 25% Sangiovese, the Tenuta Luce 2019 Lucente reveals a very pretty dark ruby color over medium concentration. The wine boasts a very lively bouquet with plump cherry fruit, blackberry, sweet spice and toast. At its core, Lucente is a contemporary and international wine with elegant Italian styling and evergreen appeal in both domestic and foreign markets. This softly layered Italian red would pair with your favorite dishes at your neighborhood Italian restaurant. It ages in new and neutral oak for 12 months. An ambitious 400,000 bottles were released at an attractive price point.
 
94 Sucklingpunkte für denVon James Suckling im Juli 2022 verkostet und bewertet:

Lots of blue fruit, graphite and stone aromas and flavors. Medium-bodied with tight and linear tannins and a fresh, vivid finish. Punchy, yet fine, suggesting two to four years of bottle will soften the wine.
 
 
92 Punkte vom Falstaff für denBeim Falstaff-Tasting "Wein Guide Italien 2023" verkostet von Othmar Kiem und Simon Staffler (Oktober 2022):

Glänzendes, sattes Rubinrot. In der Nase nach Sauerkirsche, Erdbeermarmelade und schwarzen Waldbeeren, im Nachhall ganz leicht ledrig und balsamisch. Am Gaumen gut ausbalanciert, saftig, mit feinkörnigem Gerbstoff, fruchtsüßes und langes Finale.
 
Nicht käuflich
Ornellaia 2020 Bolgheri Superiore DOC Magnum in 1er OHK La Proporzione
95-97

MAGNUM in 1er OHK

95-97 Punkte vom Wine Advocate für den July 2022 Monica Larner:

Tasted from barrel, the 2020 Bolgheri Superiore Ornellaia will be presented in the fall but won’t hit the market until spring of the following year. This is a beauty, so generous and opulent with fully seamless transitions. The wine’s traditional blend is mostly Cabernet Sauvignon and Merlot with tiny percentages of Cabernet Franc and Petit Verdot, although this warm vintage makes due with a pinch less of the Cabernet Sauvignon. Fruit is selected across 107 hectares of Ornellaia vines, although the estate recently purchased an additional eight hectares next to Guado al Tasso in Castagneto Carducci, with terraces and vines aged between 15 and 28 years old. This broad and generous expression has a beautiful quality of fruit and oak that speaks to the very best of Italian winemaking.

 


96 Punkte bei Jeb DunnuckJanuar 2023:
The 2020 Ornellaia is 50% Cabernet Sauvignon, 28% Merlot, and the rest Cabernet Franc and Petit Verdot, raised in 70% new French oak for 18 months, with another 12 months in bottle prior to release. Flush with herbs and menthol, blackberry, and cedar, it is full bodied and fills the sides of the mouth with rounded fruit of luxurious plum, black cherry, and toast, with supple and velvety tannins. Drink 2026-2046.
 
555,00 EUR
370,00 EUR pro l
Ornellaia Le Volte 2018 Bolgheri je Flasche €
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Für den Le Volte dell Ornellaia 2018 Toscana liegen aktuell noch keine Bewertungen vor. Aber wir sind uns sicher. dass er ähnlich beeindruckend geraten wird wie der Jahrgang 2017. Dieser erhielt die folgende Bewertung:

Le Volte dell Ornellaia 2018 Toskana mit 93 SucklingpunktenJames Suckling im Mai 2020:

There’s purity of fruit here with crushed plums. flowers. fresh sage and rosemary on both the nose and palate. It’s full-bodied. yet soft and pretty at the finish. Very drinkable now.


 
Nicht käuflich
Poggio al Lupo 2016 Cabernet Sauvignon Toscana

94 Punkte für den Cabernet Sauvignon 2016 von Poggio al Lupo ToscanaJames Suckling beschreibt den Poggio al Lupo Cabernet Sauvignon 2016 am 11.09.2018 wie folgt:

Shows plenty of rich. red fruit. such as red-plum essence and cranberry pie. followed by a burst of herbs. cedar and tar. The essence-like fruit continues through the palate. picked out by precise acidity and firm. steely tannins. Drink in 2021.

Weingut
Keine Frage. dass es für den erfolgreichen Geschäftsmann. Dr. Antonio Moretti. mit der Übernahme des Weinguts seines Vaters in der Toskana nur ein „Ganz oder Gar nicht“ gab. Ein internationales Expertenteam sollte die wunderschöne Tenuta auf höchstes Niveau bringen. wobei die Qualität immer an erster Stelle stand – ohne Rücksicht auf Kosten und alte Gepflogenheiten. Die Bemühungen haben sich mehr als gelohnt. Tenuta Sette Ponti erhält heute weltweit beste Auszeichnungen. Vor allem die beiden im Barrique ausgebauten Weine begeistern mit ihrem Volumen und ihrer Finesse: Der hundertprozentige Sangiovese Crognolo verströmt einen reichhaltigen und charmanten Duft von dunklen Beeren und hat einen intensiven Nachklang. Und Oreno? Dieser herrliche Wein gehört mit seinem tiefen Bouquet. der kompakten Struktur aus würzigen Aromen. dem komplexen Geschmack und nicht zuletzt dem langen Finale völlig zu Recht zu den allerersten Rotweingewächsen in der Toskana!



 
Nicht käuflich
Ornellaia 2019 Magnum il Vigore
97
97
97+
97
 
Magnum in 1er OHK

Ornellaia 2019 Bolgheri Superiore DOC mit 97 Punkten bei James Suckling ausgezeichnetVerkostungsnotiz James Suckling vom April 2022:

The aromas of blackcurrants, fresh basil and thyme, as well as cedar and sandalwood are so attractive. It’s full-bodied and very linear with tight tannins that draw you down the length of this young wine. Wet-earth and cool-stone undertones. It’s solid and so structured. A classic Ornellaia for the cellar. Try after 2027.

 
97 Punkte vom Wine Advocate für den Ornellaia 2019 Bolgheri Superiore DOCVerkostungsnotiz von Monica Larner vom Mai 2022:

This is a beautiful expression of coastal Tuscany and the sunny Mediterranean. The Ornellaia 2019 Bolgheri Superiore Ornellaia (a blend of 62% Cabernet Sauvignon, 31% Merlot, 4% Cabernet Franc and 3% Petit Verdot) pours from the bottle with a specific darkness that has elements of both inky saturation and ruby highlights. The wine is saturated and rich—this is something you notice off the bat—but it also reveals a pleasing lightness or grace that is transmitted to both the bouquet and the palate. Dark fruit, pressed blackberry and plum mingle with more substantial aromas of spice, leather and sweetly cured tobacco. The tannins are beautifully managed, and the wine sports considerable heft and density on the palate that drives a very long and pleasurable mouthfeel.

 
97 Punkte von Jeb Dunnuck für den Ornellaia 2019 Bolgheri Superiore DOCJeb Dunnuck im Juni 2022:

The 2,000-case 2019 Ornellaia checks in as a blend of 62% Cabernet Sauvignon, 31% Merlot, 4% Petit Verdot, and the rest Cabernet Franc. It's a gorgeous wine in every facet, offering a translucent ruby hue as well as a gorgeous bouquet of redcurrants, black cherries, tobacco, dried herbs, and loamy earth. Medium to full-bodied on the palate, it has remarkable purity as well as depth, spot-on balance, ripe, building, yet perfectly integrated tannins, and a great, great finish. This is a wonderfully complete, balanced, ripe yet elegant Ornellaia that will cruise for 30+ years in cold cellars.

Magnum in 1er OHK
 
599,95 EUR
399,97 EUR pro l

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Le Macchiole Paleo 2016 IGT Toscana
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Der Paleo 2016 Rosso aus der Region Bolgheri ist eine weitere Schöpfung im Le Macchiole Sortiment. Der Paleo Rosso 2016 von Le Macchiole ist ein aus 100% Cabernet Franc vinifizierter Rotwein, der stets ein paar Jahre brauch um zu voller Grösse aufzusteigen. Als erstes Weingut in der Bolgheri wagte es damals Le Macchiole einen reinen Cabernet Franc zu kreieren, den Paleo Rosso. Es passt sehr gut in die Philosophie des Weinguts Le Macchiole, rebsortenreine Weine zu erzeugen. Neben dem Scrio einem reinen Syrah und dem Messorio einem reinen Merlot ist der Paleo Rosso der dritte im Bunde, eben aus 100% Cabernet Franc. Sicherlich ist der Messorio der teuerste Wein im Portfolio, der wahre Star und auch der wohl wichtigste Wein bei Le Macchiole ist der Paleo Rosso. In einigen Jahren übertrumpft der Paleo dann auch den Messorio der oft mehr als das doppelte des Paleo kostet.

 
Le Macchiole Paleo 2016 Cabernet Franc mit 95 Punkten bei Sucklinger schreibt über den Paleo Rosso 2016 von Le Macchiole im Juni 2020:

Really beautiful black fruit with freshly roasted coffee-bean aromas that follow through to a full body with silky and lightly chewy tannins and a flavorful finish. Decadent. Cabernet franc. Drink or hold.

 
Le Macchiole Paleo 2016 IGT Toscana mit 97 Punkten bei ParkerMonica Larner über den Paleo Rosso 2016 von Le Macchiole am 16. Mai 2019:

There is a gorgeous nuttiness to the 2015 Paleo. It is a highly aromatic expression of Cabernet Franc, with a bouquet of roses and some notes of red cherry. The vineyard team was careful in timing the harvest and fermentations to make sure the fruit did not come in too ripe and so they could maintain the natural freshness of the grapes. The oak used is moderately to highly toasted so they could get more of those nutty notes instead of the more common coffee or chocolate aromas we associate with barrique. It is aged for 22 months and the overall result is incredible.
 
Paleo 2016 von Le Macchiole mit 98 Punkten vom Vinous-Team ausgezeichnetAntonio Galloni zum Paleo 2016 im März 2020:

A wine of breathtaking beauty, the 2016 Paleo Rosso possesses off the charts vertical intensity. Sweet floral and spiced notes soar out of the glass in a stunning wine endowed with fabulous depth in all of its dimensions. Cedar, mocha, rose petal, red plum and menthol are bright and beautifully sculpted. Paleo Rosso shows just how profound Cabernet Franc can be on the Tuscan Coast. This is a superb edition of the wine that. in my view, is the Macchiole flagship. The 2016 saw 30-35 days on the skins, followed by malolactic fermentation in cement and 18 months in French oak.
 
105,00 EUR
140,00 EUR pro l