Rhone

Weinregion Rhone:
Das Anbaugebiet ist für viele hochwertige Rotweine bekannt und ist das älteste Weinanbaugebiet in Frankreich. Die am häufigsten vorkommenden Rebsorten sind Grenache, Syrah, Carignan, Mourvedre, Cinsault, Viognier, Grenache blanc, Clairette Blance und Marsanne.
Die nördliche und südliche Rhone umfassen eine vielzahl von Appellationen, wie zum Beispiel Cotes du Rhone, Chateaufneuf-du-Pape, Crozes-Hermitage, Gigondas und Ventoux. Vor allem die Appellation Chateauneuf-du-Pape bringt in guten Jahrgängen große Weine hervor, die immer wieder mit den höchsten Bewertungen von Weinkritikern geadelt werden und zur Weltspitze gehören.



 
Rhone
Domaine de Saint Cosme Gigondas 2012 rouge
90-92 Parker Punkte

Jahrgang 2012 ab ca. Anfang Mai auf Lager !!!


Jeb Dunnuck Dez. 2013


Moving to the releases in barrel, the 2012 Gigondas (60% Grenache and the balance mostly Mourvedre, with some Syrah) has plenty of potential, with juicy black raspberry, sweet spice, licorice and toasty notes as well as medium to full-bodied richness and depth on the palate. Nicely balanced, it shows the purity of the vintage, as well as a relatively approachable style that should allow it to drink nicely on release.
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27,50 EUR
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Chateau Pesquie Cuvee des Terrasses 2015 Magnum rouge
Magnumflasche
92 Parker Punkte

30 Dez. 2016 Jeb Dunnuck:
A smoking good 2015 that readers should snatch up is the 2015 Cotes du Ventoux Cuvee des Terrasses, which is 60% Grenache and 40% Syrah that’s aged in a combination of two- to four-year-old barrels and foudres. Medium to full-bodied, polished, silky and with no hard edges, it has classic Southern Rhone notes of Provencal spices, garrigue, licorice and ripe black raspberries. Buy a case and drink bottles over the coming 5-6 years.
 
18,90 EUR
12,60 EUR pro Liter
inkl. 19% MwSt.
Chateau Pesquie Ventoux la Quintessence 2014 rouge
JG 2014 jetzt verfügbar
91 Parker Punkte

Jeb Dunnuck beschreibt die Quintessence rouge 2014 vom Weingut Pesquie in seiner Verkostungsnotiz wie folgt:
28. Oktober 2016:
A vintage the estate is excited about as they loved the quality of the Syrah (don't forget that Ventoux is quite a ways from the Rhone Valley and have their own climate), the 2014 Ventoux la Quintessence is 80% Syrah and 20% Grenache aged in a combination of new, once and twice used barrels. Medium-bodied, pure and elegant, with lots of pepper, flowers, cassis and a touch of vanilla aromas and flavors, it needs a touch more polish to its tannin, but it's a beautiful Syrah that will keep for a decade.
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Chateau Pesquie Cuvee des Terrasses 2015 rouge
92 Parker Punkte
30. Dezember 2016 Jeb Dunnuck:

A smoking good 2015 that readers should snatch up is the 2015 Cotes du Ventoux Cuvee des Terrasses, which is 60% Grenache and 40% Syrah that’s aged in a combination of two- to four-year-old barrels and foudres. Medium to full-bodied, polished, silky and with no hard edges, it has classic Southern Rhone notes of Provencal spices, garrigue, licorice and ripe black raspberries. Buy a case and drink bottles over the coming 5-6 years.
Staffelpreise:
1-11 Stk. je 8,30 EUR (11,07 EUR pro Liter)
> 11 Stk. je 8,00 EUR (10,67 EUR pro Liter)
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8,30 EUR
11,07 EUR pro Liter
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Chateau Pesquie Artemia 2014 Ventoux
92 Parker Punkte
28. Oktober 2016 Jeb Dunnuck
A seriously good 2014 that's always a mix of equal parts Grenache and Syrah, the 2014 Cotes du Ventoux Cuvee Artemia was showing beautifully on this occasion, even though it had just been bottled a few weeks ago. Possessing a finesse-driven, elegant, moderately concentrated, yet sexy style, with tons of black raspberry, violets and spice, it's ideal for drinking in its youth while you wait on the more structured, concentrated vintages to get some bottle age.
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Domaine de Fondreche Cuvee Persia 2015 Ventoux Rhone Valley
-8%
Die Cuvee Persia 2015 von der Domaine Fondreche besteht aus 90% Syrah und 10% Mouvedre. Der Persia 2015 wurde in der Domaine Fondreche über zwölf Monate in Barriques und Fuderfässern ausgebaut. Der Persia ist stets eine Referenzwein für die Region Ventoux. Über viele Jahre gelingt es der Domaine Fondreche mit dem Parsia einen Wein zu erzeugen der es schafft sowohl die vollreife Frucht als auch Mineralität und Finesse des Terroir vom Ventoux in einem Wein zu vereinen. Wir sind begeistert und raten Ihnen für den Persia 2015 auch über die nächsten 5-10 Jahren in Ihrem Keller ein Fach freizuhalten. Es ist erstaunlich wie toll der Persia reifen kann und wird.

Wir bieten Ihnen gerne zudem den :
Domaine Fondreche Ventoux rouge eine Cuvee aus 50% Grenache 30% Syrah und 20% Mouvedre.

Die Weingärten der Domaie Fondreche welche insgesamt 38 Hektar umfasst liegen an drei Standorten auf drei Städte, Mazan, Mormoiron und Saint Pierre de Vassols verteilt. Ein großer 28 Hektar umfassender Anteil der Weinberge produziert hauptsächlich Rotweine. Die Domaine Fondreche liegt auf einem ganz besonderen Plateau, deren Böden in der Lage sind einerseits eine gute Filtration der Böden zu haben und gleichzeitig speichert der Boden das Wasser in bis zu fünf bis zehn Metern Tiefe. dieser Boder verlieh der Domaine Fondreche auch gleichzeitig Ihren Namen der genau auf diese Fähigkeit eingeht. Die Reben sind so stets mit genügend Wasser versorgt und fallen selten in Trockenstress. Die grossen Temperaturunterschiede zwischen Tag und Nacht sorgen dafür, dass die Trauben der Domaine Fondreche eine optimale Säure und Mineralik ausbilden können. DIe Weine der Domaine Fondreche besitzten stest Blance und Frische die so typisch für den Einfluss des Ventoux ist.
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Jetzt 12,75 EUR
17,00 EUR pro Liter
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Domaine de Fondreche Cotes du Ventoux 2015 rouge Rhone Valley
-7%
Der Cotes du Ventoux 2015 von der Domaine Fondreche besteht aus 50% Grenache 30% Syrah und 20% Mouvedre. Der Ausbau des Cotes de Ventoux 2015 der Domaine Fondreche erfolgt zu je einem Drittel im Cement Tank ( in einer Eiform ) im grossen Holzfass und im Barrique. Über viele Jahre gelingt es der Domaine Fondreche mit dem Cotes de Ventoux einen der absoluten Referenzweine in Sachen Preis / Genuss zu erzeugen. Wir sind der Meinung, dass der Cotes du Ventoux am besten in seiner Jugend schmeckt, in der er satte Frucht und feine mineralische Anklänge bietet. Darüber hinaus haben wir schon Weine der Domaine de Fondreche getrunken die nach 10 Jahren immernoch grossartigen Trinkgenuss geboten haben.

Wir bieten Ihnen gerne zudem den :
Domaine Fondreche Cuvee Persia 2015 Cuvee aus 90% Syrah und 10% Mouvedre.

Die Weingärten der Domaie Fondreche welche insgesamt 38 Hektar umfasst liegen an drei Standorten auf drei Städte, Mazan, Mormoiron und Saint Pierre de Vassols verteilt. Ein großer 28 Hektar umfassender Anteil der Weinberge produziert hauptsächlich Rotweine. Die Domaine Fondreche liegt auf einem ganz besonderen Plateau, deren Böden in der Lage sind einerseits eine gute Filtration der Böden zu haben und gleichzeitig speichert der Boden das Wasser in bis zu fünf bis zehn Metern Tiefe. dieser Boder verlieh der Domaine Fondreche auch gleichzeitig Ihren Namen der genau auf diese Fähigkeit eingeht. Die Reben sind so stets mit genügend Wasser versorgt und fallen selten in Trockenstress. Die grossen Temperaturunterschiede zwischen Tag und Nacht sorgen dafür, dass die Trauben der Domaine Fondreche eine optimale Säure und Mineralik ausbilden können. DIe Weine der Domaine Fondreche besitzten stest Blance und Frische die so typisch für den Einfluss des Ventoux ist.
 
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11,73 EUR pro Liter
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Chateau Pesquie Ventoux la Quintessence 2015 rouge
NEU
93-95 Parker Punkte
Jeb Dunnuck beschreibt die Quintessence rouge 2015 vom Weingut Pesquie in seiner Verkostungsnotiz wie folgt:
28. Oktober 2016:
Tasted as a final blend, the inky colored 2015 Ventoux la Quintessence is a step up over previous vintages, and I suspect it will be the greatest vintage for this cuvee to date. Not harvested until the 18th of October (which is average to early for this terroir... they finished on October 31st in 2013), it has sensational purity and polish, with full-bodied richness, a big mid-palate, ultra-fine tannin and killer notes of creme de cassis, blackberries, licorice and graphite. Count me as a fan and it's anther wine that will see its 20th birthday in fine form.
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E.Guigal Cotes du Rhone 2013
89 - 91 Parker Punkte

Jeb Dunnuck Dez. 2016:

The 2013 Côtes du Rhône, which is scheduled to be bottled in November, is a bigger, richer wine than I remember and has tons of ripe Syrah characteristics. Black olives, smoked earth, pepper and plenty of dark fruit all emerge from this inky-colored, straight-up impressive Côtes du Rhône.

 
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E. Guigal 2013 Gigondas
89-92 Parker Punkte

Jeb Dunnuck Dez. 2015
Still not yet bottled, the 2012 Gigondas showed considerably better this go around and I’m confident it will end up being an outstanding wine. Made from 75% Grenache and 25% Mourvèdre, it offers impressive ripeness in its smoked herbs, garrigue, olive and pepper-laced Grenache fruit. Medium to full-bodied, nicely concentrated and even sexy, it will drink nicely on release and evolve gracefully over the following decade or more.

One of the highlight tastings during my two weeks spent working in the northern Rhône was with Philippe and Marcel Guigal, who in this critic’s opinion, consistently fashion some of the greatest wines in the world. Looking at the 2011 Côte Rôties, which were bottled earlier this year, these are gorgeous wines that show the perfumed, sexy nature of the vintage; yet, they have more density, concentration and depth than just about every other wine from the vintage. Marcel characterized the vintage as charming and elegant, and while they’re insanely good even today, they’ll evolve gracefully and have broad drink windows. The 2012s should be bottled next year and this is another terrific vintage at this estate, which shouldn’t be a shock to anyone who follows the estate. The wines are already expressive, yet have more fat and texture than the 2011s, although maybe not the same level of focus or length. I suspect this is another vintage that will show nicely on release next year and age gracefully, with broad drink windows. The 2013s, in contrast, are inky, masculine, structured and not very much fun to taste at the moment. The extended elevage will help, but these will certainly be longer term prospects that will demand cellaring.
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Domaine de la Janasse 2012 Cotes du Rhone Les Garrigues
91-93 Parker Punkte
Jeb Dunnuck Oktober 2013:
Still in foudre and schedule to be bottled in March of 2014, the 2012 Cotes du Rhone les Garrigues is another rocking wine from this estate. All Grenache, harvested around September 25 and hitting 15.3% alcohol (you’d never know it by tasting it), this beauty dishes out notions of strawberries, blackberry, underbrush, licorice and crushed stone-like minerality on the nose. Medium to full-bodied, rich, textured and awesomely pure, it should have an easy decade of longevity. Drink 2015-2022. 
 
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38,53 EUR pro Liter
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Famille Perrin Gigondas 2012 La Gille
92 Parker Punkte
Jeb Dunnuck Oktober 2014

A blend of 90% Grenache and 10% Syrah, from multiple vineyards and terroirs, the 2012 Gigondas La Grille offers layers of kirsch, dried spices, leather, garrigue and cured meats in its medium to full-bodied, classically styled personality. Reminiscent of a Provençal street market (which I always get from classic Gigondas), it has ultra-fine tannin, excellent concentration and a rocking finish. Drink this beauty through 2024.
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26,00 EUR pro Liter
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Ferraton Cotes du Rhone Samorens 2015 blanc
90 Parker Punkte
Jeb Dunnuck 28.Oktober 2016
Ferraton’s 2015 Côtes du Rhône Samorens Blanc is a smoking deal that readers should snatch up. Made from Grenache Blanc, Clairette and Viognier that was brought up all in stainless steel, it gives up lots of tropical fruits, pear and tangerine in a rich, medium-bodied, classy style that just begs to be drunk. At 15 bucks, it’s underpriced.

Der Ferraton Cotes du Rhone Blanc Samorens wird aus 60% Grenache Blanc und 40% Clairette erzeugt.
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7,95 EUR
10,60 EUR pro Liter
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Pierre Henri Morel Gigondas 2015 by Ferraton
91-93 Parker Punkte
Jeb Dunnuck 28.Oktober 2016
Made from a tank aged blend of 70% Grenache and the rest Syrah and Mourvèdre, from a mix of terroirs (bother higher elevation, limestone soils and more clay parcels on the plane), the 2015 Gigondas is a dense, seriously concentrated effort; it has tons of chocolaty black fruits and roasted herb characteristics in a full-bodied, fresh style. It’s going to require patience.

Der 2015 Gigondas von Pierre Henri Morel besteht zu grössten Teilen aus Grenache und etwas Syrah sowie Mouvedre, bei der Vinifikation ist das Team um Chapoutier involviert.
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22,50 EUR
30,00 EUR pro Liter
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Pierre Henri Morel Vacqueyras 2015 by Ferraton
90-92 Parker Punkte
Jeb Dunnuck 28.Oktober 2016
Made in a more consumer-friendly style, with a sexy, voluptuous profile and rocking notes of black raspberries, violets, spice and hints of garrigue, the 2015 Vacqueyras is medium to full-bodied, layered and elegant, with considerable charm. It will drink beautifully through 2025.
These wines are made by the team at Chapoutier, but I believe Pierre Henri Morel is still involved.

Der 2015 Vacqueyras von Pierre Henri Morel besteht zu grössten Teilen aus Grenache und etwas Mouvedre, bei der Vinifikation ist das Team um Chapoutier involviert.
Lieferzeit: ca. 1-4 Tage ca. 1-4 Tage
(Ausland abweichend)
18,90 EUR
25,20 EUR pro Liter
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Ferraton Crozes Hermitage 2015 Les Calendes rouge
92-94 Parker Punkte
Jeb Dunnuck 28.Oktober 2016
Even better than the La Matiniere cuvée, the 2015 Crozes Hermitage Les Calendes (100% Syrah, destemmed and aged in concrete) offers lots of graphite and minerality, as well as full-bodied richness, a thick, unctuous texture, present tannin and a great finish. Again, the value here is about as good as it gets. At the moment, all of the Crozes Hermitage releases share a lot of similarities, but I’m sure they’ll show more singular characters with additional time in barrel.

Der Ferraton Crozes Hermitage Calendes 2015 rouge wird aus traditionell aus 100% Syrah erzeugt.
Lieferzeit: ca. 1-4 Tage ca. 1-4 Tage
(Ausland abweichend)
16,95 EUR
22,60 EUR pro Liter
inkl. 19% MwSt. zzgl. Versand
Ferraton Cotes du Rhone Samorens 2015 rouge
89 Parker Punkte
Jeb Dunnuck 28.Oktober 2016
A terrific value is the 2015 Côtes du Rhône Samorens, which has lots of savory black cherry and blackcurrant characteristics to go with a medium to full-bodied, elegant style on the palate. Downright Provençal, with plenty of complexity and fine tannin, drink it over the coming 4-5 years.

Der Ferraton Cotes du Rhone rouge Samorens wird aus 60% Grenache und 15% Syrah 5% Cinsault erzeugt.
Lieferzeit: ca. 1-4 Tage ca. 1-4 Tage
(Ausland abweichend)
7,95 EUR
10,60 EUR pro Liter
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